Grönt skott till shot gör gott

Grönt skott till shot gör gott

maj 14, 2017 Av av Kristina Fröling

En ny grön våg sveper över landet och allt fler odlar örter för hemmabruk. Och i trendiga storstäder har kockarna gärna en köksträdgård på taket för att krydda både mat och image. För Eva Olsson, Ystad, är det inget nytt utan helt naturligt.

I hälsokostbutikernas hyllor trängs produkter för att pigga upp den trötte och för att tagga ner den hyperaktiva. Där finns pulver och kapslar för dem som äter för mycket, och för den som har svårt med aptiten. Och visst har örter och naturens växter haft en påverkande, och kanske också en helande, kraft sedan urminnes tider. Men varför gå över ån efter vatten när naturen runt knuten bjuder på hela härligheten? I alla fall vad gäller råvaror.

Men för att undvika risken att bita i gräset krävs kunskap. Och det är just det som Eva och Olle Olsson erbjuder genom sitt företag Herbasensia.

– Jag älskar att förmedla det jag kan om örter, läkeväxter och naturens gröna kraft, säger Eva Olsson.

Kunskapen sprider hon genom vandringar i naturen, föreläsningar och guidningar. Från parets tid som ägare till Österlenkryddor finns också de tre böckerna Örter och smaker från Österlen, Lavendel på Österlen och Evas örter på flaska.

– Det var under de tolv åren vi lärde känna örterna som smaksättare, men också för väldoft och läkande kraft.

Det gjorde oss nyfikna på nya användningsområden och vi bestämde oss för att i vårt nya företag, Herbasensia AB, arbeta med örterna inom både nytta, njutning och kunskapsförmedling.

Intresset för att ta del av hennes kunskaper är stort och under en vandring får deltagarna lära sig om sådant som, till exempel, löktrav, kirskål och nässlor.

Med sig i ryggsäcken har Eva Olsson smakprover på sådant hon har förberett hemma i köket. För så klart odlar hon ogräs i den egna trädgården.

– Ogräs är ju vad vi normalt kallar mycket av det, som vi med hjälp av kunskap, kan förvandla till delikatesser.

Det är heller inte enbart nu i grönskans tid som naturen bjuder på smaker. Till hösten kommer bären och tidigt på våren knoppas det överallt och mycket är ätbart. Men, kunskap krävs, och Matrundan Österlen är ett tillfälle att ta del av Herbasensias kunskap. Torsdag den 25 maj mellan kl. 11 och 12 kommer Eva Olsson att vara på Petersborgs gård och hålla provsmakning av gårdens ogräs.

ogras-3

Eva Olsson, Herbasensias, genomför regelbundet vandringar med grupper. Här på väg ut i det gröna i Sandskogen, Ystad.

ogras-10

Herbasensias står för känsla för örter i en fri översättning från latin.

ogras-6

I ryggsäcken har Eva Olsson med sig färskost smaksatt med löktrav.

ogras-11

Genom luppen bjuds man in i en helt ny värld!