Häng uppåt väggarna och i baren

Häng uppåt väggarna och i baren

juni 26, 2017 Av av Kristina Fröling

Hallå, vad händer här? Haren spetsar öronen medan duvan, som kanske är en säl, avvaktar. Vad som visas och döljer sig i Eva Olofssons målningar är aldrig givet. Men en folkabubbla i ett hörn överraska gärna medan sensuella kvinnor rör sig fritt bland lyftkranar och andra tungviktare. Utställningen på Gallery M1, Ystad, pågår till och med den 19 juli.

Den som missade att köpa den förra utställningens enda elefant har en ny chans med start klockan 15 tisdag den 27 juni. Eva Olofsson, Göteborg, är tillbaka i Ystad och Rickard Löf, gallerist, är redan nöjd.

– En perfekt start på sommaren. Eva Olofssons konst står högt i rang hos mig, och det är ett nöje att samarbete med henne.

I bästa samarbete och samförstånd hänger de tillsammans utställningen som inleder säsongens samlingsutställning. Konstnärerna kommer att avlösa varandra medan Richard Brixels verk är på plats under hela perioden.

– Dels för att han är ett stort, internationellt namn. Men också för att det är tilltalande att ha både måleri och skulptur på samma plats. Och med Eva Olofssons djur och natur blir det en spännande mix.

Inspirationen hittar Eva Olofsson i allt från gamla böcker till kartor, djur och människor och de detaljer som hör livet till.

– I mitt konstnärskap önskar jag förmedla rättvisa, naturen och de möten vi människor samlar på oss under livets resa. Jag vill visa det tänkvärda och det sinnliga. Att skapa ger mig kraft genom att jag får öppna mig för mitt inre och stänga det yttre. Jag vill förmedla en harmonisk rundvandring i livet och en inblick i de stunder som vi inte alltid ser.
Det som sker i vår värld och våra känslor sätter olika avtryck i mitt måleri. Jag arbetar på intuition genom färg och form som kommer naturligt under min arbetsprocess.

Med sina målningar blåser Eva Olofsson nytt liv i de klassiska motiven djur och natur. Här poserar inga naturtrogna älgar i soldränkta skogsbryn och rävarna är allt annat än röda om de raskar över isen. Snarare är det som att, enligt Rickard Löf, köra Andy Warhol och Bruno Liljefors i en mixer och betrakta resultatet. Då väcks den nyfikenhet som Eva Olofsson strävar efter.

– Man ska kunna vandra genom mina målningar ett flertal gånger och ständigt upptäcka nya detaljer om och om igen. Helheten bjuder på mängder av komponenter som kan upptäckas steg för steg och som man aldrig kan se vid en första anblick.

I rättan tid för vernissagen öppnar också du Sud Brasserie på hotel Continental. Där serveras lunch varje dag kl. 12 – 17 och därefter à la carte fram till kl. 22.

– Ett snyggt vattenhål här i Ystad och en perfekt kombination med hotellets nya rum och galleriet med konsten. Och några av Eva Olofssons verk hänger också i matsalen, säger Rickard Löf.

På menyn finns bland annat skaldjursplatå för två, ostron och fish & chips. Och levande musik kommer det att bli som sig bör i en stad där after beach är lika självklart som after work.

eva-7-7

Elefanten – stor, tung och kraftfull. Men ändå så utsatt och behöver därför lyftas fram. Eva Olofsson presenterar naturen på ett färgsprakande och subtilt sätt i mixed media.

eva-5-5

– Vi gillar att samarbeta och har hängt många utställningar tillsammans. Eva Olofsson och Rickard Löf hänger klart inför start. Eva Olofsson har fått många stipendier, medverkat i jurybedömda utställningar och är representerad på institutioner och i privata samlingar.

eva-9-9

Det är roligt att erbjuda en kreativ utemiljö med en meny av lokala råvaror. Restaurangchef Hannah Jeppsson basar över du Sud Brasserie.

 

 

Save

Save