Hårfin skillnad förändrade allt

Hårfin skillnad förändrade allt

februari 19, 2017 Av av Kristina Fröling

– När jag kom till Sverige var ordboken mitt viktigaste verktyg. Och jag har alltid jobbat hårt för att nå mina mål, säger Tetyana Lastovetska.

En unik affärsidé, ett ekologiskt tänk och mod att våga gjorde henne till företagare. Med Tetyana Lastovetska fick Sverige sitt första hårspa med ett koncept som sätter hälsa för håret och kundservice i centrum. Grundat av kvinnan som gjort resan från jurist och skeppsingenjör i Ukraina till entreprenör, först i sydost och nu norra Skåne.

Avståndet mellan staden Mykolaiv i Ukraina och skånska Kristianstad är i runda slängar 200 mil. Och det är just där, i kuststaden vid Svarta havet som Tetyana Lastovetskas resa börjar. En resa som inte enbart är förflyttning från en kustnära stad till en annan. Den är på ett annat plan, och från en roll i den statliga ekonomien till den fria företagsamheten där marknadskrafterna äger och regerar.

Det hela börja med kärlek och när kärleken kom till staden i landet som en gång var en del av Sovjetunionen, då var Tetyana beredd att ta emot den med öppna armar. Den kom, och hon trodde sig veta att den skulle vara för evigt, kärleken till en svensk man. Och som helst av allt ville återvända till Sverige.

För Tetyanas del stod det inte överst på önskelistan att flytta till Sverige.

– Jag ville egentligen helst stanna kvar i Ukraina. Här fanns min släkt, mina vänner och allt det vackra i både arkitektur och natur som landet har att erbjuda.

Men – det fanns också något som talade för att följa med kärleken till Sverige. Även om en del av hjärtat fick stanna kvar i landet som varit hennes allt sedan hennes barnsben tagit kliven via skola och utbildning vidare till yrkeslivet.

– Jag trivdes jättebra med mitt jobb på skeppsbyggnadsfabriken i Mykolaiv och hade efter unionens fall ingen önskan att bo någon annanstans.

Men när Sovjetunionen upplöstes 1991 ritades inte enbart den geografiska och politiska världskartan om. Livet och vardagen fick nya villkor.

– Behovet av skeppsbygge och färdiga fartyg förändrades, fabriken lades ner och halva staden blev arbetslös.

Villkoren för stadens omkring 800 000 invånare förändrades snabbt. Tetyana bestämde sig för att lägga ut en ny kurs i livet för att trygga sin försörjning.

– Jag valde att utbilda mig till jurist och för att bygga mig en stabil grund i branschen läste jag juridik med inriktning på handel.

Men innerst inne fanns en dröm som ville bli till verklighet. Parallellt med studierna i juridik började Tetyana bygga upp en verksamhet baserad på kosmetik. Hon separerade från sina döttrars far och livet flöt på bra och så träffade hon den stora kärleken. Mannen från Sverige.

– Jag var övertygad om att det här var mannen för resten av mitt liv. När han ville tillbaka till Sverige bestämde jag mig för att följa med.

Den nyfunna kärleken var stark och övervann till en början den kanske svåraste barriären av dem alla. Språket.

– Vi levde i flera månader med hjälp av ordböcker och lexikon. Men eftersom vår kärlek var så stark förstod vi varandra utan ett vitt och brett ordförråd att gräva ur.

Men väl på plats i Sverige år 2003 utvecklade sig relationen trots allt inte åt rätt håll. Tetyana ville satsa och investera i verksamhet med kosmetik som kärna i affärsidén, allt medan mannen stretade emot och bromsade.

– Han trodde inte på att jag skulle klara av att driva business i Sverige.

Fast besluten att lyckas tog Tetyana tag i det som hon då, och idag, ser som det absolut viktigaste för att kunna gå vidare i en ny kultur och ett nytt land.

– Språket. Man måste lära sig språket och ingenting annat gör det möjligt att få en roll, både socialt och yrkesmässigt.

Det första jobbet blev städjobb i en stor butik och sedan på ett bageri i Kivik där hon snabbt blev en uppskattad medarbetare. Och genom att vara öppen och ärlig fick hon mycket tillbaka av kunskap i både språket, normer och koder.

– Jag tog så många jobb som möjligt och såg alltid till att lära mig nya saker.

Medan tiden gick började det gnissla alltmer i relationen och kärleken var inte den livslånga som den var tänkt att bli och vara. Det stressade Tetyana och det påverkade hälsan. Ett symtom var att håret tappade sin glans och att det dessutom blev allt tunnare. Vilket i sin tur ledde till nya banor i tankarna om att utveckla en verksamhet inom kosmetik.

– Jag hade tidigare kommit i kontakt med produkter för håret från ett italienskt företag.

Kunde det vara en bra väg till en ny och egen verksamhet?

Tetyana kom fram till att det var det rätta alternativet.

– Jag ville också göra något med ett djupare mening och mer bestående värde än ytlig kosmetik.

Med en avslutad kärlek och bruten relation samt mycket förberedande arbeta grundade Tetyana sitt företag Hair Skåne AB och öppnade Sveriges första hår-spa i Ystad. Som hon sedan flyttade till Kristianstad.

hs-1

I höstas flyttade Tetyana Lastovetska sitt företag Hair Skåne från regementsområdet i Ystad till Östra Boulevarden 22e i Kristianstad.

Hit kommer både män och kvinnor som på ett eller annat sätt har problem med sitt hår. Det kan handla om håravfall, klåda i hårbotten eller mjäll. Symptom som oftast är orsakade av stress, hormonförändringar eller andra yttre eller inre faktorer. Tetyana har ägnat mycket tid och engagemang för att studera hårets fysiologi, det som kallas trikologi och utövas av en trikolog.

– Termen används i andra länder men är inte bekant för många här i Sverige.

Tetyana tycker det är märkligt att svenska kvinnor och män som är noga med kosten och värnar om miljön mera sällan tänker på vad de använder för att vårda sitt hår.

– Kemikalierna i produkterna är varken bra för håret eller för miljön.

De produkter som används i Hair Skåne är därför både ekologiska och iso-certifierade.

– Vi använder enbart produkter från en och samma producent i Italien och jag har själv genomgått deras utbildning som givits via skype från huvudkontoret och tillverkningen i Turin.

En behandling inleds med en analys av hårbotten. Med en speciellt utvecklad digital teknik undersöks hårbotten och Tetyana analyserar resultatet och därefter får kunden ett förslag på behandling.

– Varje behandling är anpassad efter behov och hur många behandlingar som behövs avgörs av problemets omfattning.

De kunder som kommer till salongen får också ta del av den alldeles speciella miljön.

Lokalen har Tetyana renoverat och inrett själv. Som utbildad ingenjör har hon koll på verktyg och byggmateriel.

– Man måste kunna göra saker själv och inte vara rädd att prova.

Som företagare ser hon också service som en framgångsfaktor.

– Jag har öppet när kunderna har tid att komma. Alltså jobbar jag också på söndagar och kvällar. Det är kunderna och inte jag som styr öppettiderna!

Som grundare av Sveriges första hår-spa är hon övertygad om att hon valt rätt.

hs-6

Dottern Oleksandra är på besök från Ukraina och båda hoppas de på att det en dag kommer ett positivt besked från Migrationsverket.

– Håret är en viktig del av personligheten. Det räcker inte med snygga kläder för att känna sig fin på en fest. Jag vet genom egen erfarenhet hur håret påverkar självförtroendet och självkänslan. Säger Tetyana Lastovetska som för 13 år sedan kom till Sverige med en ordbok i handen. Och som vände problem till möjlighet och idag är företagare med en affärsidé som kan göra stor skillnad fast den kan se ut att vara hårfin.

Kristina Fröling

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save