Hemligstämplad pjäs till Tomelilla Folkets Park

Hemligstämplad pjäs till Tomelilla Folkets Park

april 10, 2017 Av av Kristina Fröling

Den 18 april klockan 19 står Bror Tommy Borgström på scen i Tomelilla.

Nu ställer sig några av Sveriges främsta komiker och skådespelare på scen utan att ha läst manus eller fått regi i förväg. Riksteatern turnerar återigen med den hyllade pjäsen ”Vit kanin Röd kanin – ett vittnesmål om det fria ordet”. Den 18 april klockan 19 gästar pjäsen Tomelilla och på scen står Bror Tommy Borgström.

För varje föreställning kommer det att vara en ny skådespelare som varken fått läsa manus eller repeterat pjäsen inför framträdandet. ”Vit kanin Röd kanin” är hemlighetsstämplad och skådespelarna får först ta del av berättelsen i samma stund som publiken. Manus och instruktioner väntar i ett kuvert på scenen.

– Det känns äventyrligt och inte minst utmanande att ställa sig på scen utan att ha läst manuset i förväg. Samtidigt som det kommer att bli roligt att få vara på samma planhalva som publiken. Vi kommer för en gångs skull ställa en fråga tillsammans: vad ska det här bli? säger Katarina Ewerlöf, som är en av skådespelarna som framför pjäsen.

Under våren kommer hon med bland andra Per Andersson, Gunilla Röör, Andreas T Olsson, Ulla Skoog, Mark Levengood och Katarina Ewerlöf att framföra Vit kanin Röd kanin när nu den kritikerrosade pjäsen åker på turné med Riksteatern igen.

”Vit kanin Röd kanin” är skriven av den iranska dramatikern Nassim Soleimanpour under ett utreseförbud från Iran, vilket avspeglar sig i pjäsen. Det är en personlig berättelse med många faktorer att igenkänning. ”Vit kanin Röd kanin” har turnerat med Riksteatern vid två tillfällen tidigare, hösten 2015 och hösten 2016. Pjäsen har även rönt stora framgångar på Broadway. Arrangör är Tomelilla Riksteaterförening.

/Länk till Tomelilla Riksteaterförening/