Het sommar för Hannah Svensson

Het sommar för Hannah Svensson

juni 29, 2017 Av av Kristina Fröling

Jazz i Brantevik och Ystad, ny utställning och ett nytt album på gång. Några lata dagar på stranden är inte det som väntar för en av Sveriges stora jazzröster. Men staden vid havet på Sveriges västra kust finns alltid närvarande, både i verkliga livet och i hennes låt om hemstaden Falkenberg.

Grå moln hänger över Ystad och de som räds regn trängs inne på kaféet vid Per Helsas Gård i Ystad. Men för den som gillar högt i tak erbjuder kullerstensgården bord, stolar och kaffe under bar himmel. Frisk luft ingår, samt ytterligare en fördel. Hund är välkommen! Och så klart har Hannah Svensson med sig sin fyrbente älskling till vår kaffestund just när sommaren väntar på att ta fart. Lite trög i starten, men vädret har inget att säga till om i Hannahs liv. Här är det kalendern som styr, och den är gott och väl fulltecknad så långt ögat kan nå.

– Det är jätteroligt att ha mycket på gång!

Hannah ställer ner kaffekoppen på bordet och Jazze viker ner under stolen med en nöjd suck. Där matte är, där är det gott att vara.

– Han är en riktig sötnos och han är en mycket viktig del i mitt liv. Det är fantastiskt att ha hund, och det finns också en fördel i de rutiner och det ansvar en hund för med sig.

Så som flera promenader per dag.

Något som kanske inte alltid skulle bli av, särskilt inte under dagar med många måsten på listan. Eller när det helt enkelt tar emot att vara social, energisk och kreativ.

– Det är lätt att tro att alla människor är just så duktiga som det gärna framstår i sociala medier. Det måste väl få vara ok att inte vara så himla bra hela tiden. Eller?

Nej, det måste det inte. Ups and downs måste få utrymme att samsas. Och för Hannahs del har också dystrare dagar sina möjligheter. Som de i den oktober då ”Staden vid havet” kom till. En text fylld av bilder från hemstaden Falkenberg, där fingrar flätas samman på Skrea strand. Tills händerna släpper taget, och vägarna går åt skilda håll efter sista sommarlovet. Till något annat än det som var tänkt, och kanske också hoppats på. Livet tar nya vändningar och vägar.

– Falkenberg ja, staden betyder mycket för mig. Jag kanske egentligen är lite för ung för att vara nostalgisk. Men jag kan vara ganska mycket för att längta tillbaka.

Också Falkenberg är angeläget om att hålla kvar Hannah Svensson i sin närhet. År 2016 tilldelas hon kulturpriset av Falkenbergs kommun med motiveringen ”En artist som på kort tid gjort sitt eget avtryck på den svenska och internationella jazzscenen, med bibehållen anknytning till hemstaden”.

Också medierna rankar hennes som en av Sveriges stora jazzsångerskor. Men det stannar inte vid jazzen, och Hannah tar gärna ut svängarna åt det som pekar mot singer-songwriter.

– Jag måste inte ha en etikett på det jag gör. Fast så klart jag är glad och stolt över recensionerna.

Och även om Hannah Svenssons musikkarriär började med just jazz hemma i Falkenberg har det funnits förebilder inom andra musikgenrer. Som till exempel Eva Cassidy.

– Jag började lyssna på henne redan som 16-åring.

Vilket bland annat inspirerat till låten om Anna som släpptes för något år sedan. Och i september är det dags för ett nytt album. Igen.

Men först är det Jazz under stjärnorna. Onsdag den 12 juli står hon på scen med en repertoar av egna låtar och tidlösa klassiker innan det är dags för Tommy Körberg att kliva fram.

Stort blir det också när det är dags för Jazzfestival i Ystad.

– Det är en stor ära för mig att vara med!

Just jazzfestivalen är en period då paret Hannah Svensson och Jan Lundgren, konstnärlig ledare för Ystad Sweden Jazz Festival samt mycket mer, befinner sig på samma ställe.

– Jag har lägenhet i Malmö och Jan har hus här i Ystad. Vi bor där det för varje tillfälle är mest praktiskt. Vilket kan vara i någon av de två städerna. Eller någon annanstans i Sverige eller världen. Vi lever ett lov med mycket resor och förflyttningar. Kanske är det därför jag har så stark anknytning till mina rötter i Falkenberg?

Ystad har också en annan viktig plats på kartan för Hannah Svenssons del. Motiven till sin bildkonst hämtar hon ofta i musiken där stora jazzprofiler kan ses i hennes tonsäkra tusch- och akvarellmålningar. Den 29 juli är det vernissage på Galleri Sladdergatan i Ystad, och det är också ett av hennes självporträtt som visas på omslaget till albumet ”Pictures in mind” som släpps den 1 september.

En intensiv sommar är det alltså som väntar. Jobb, utmaningar och kanske lite tid över för hobbyn karate.

– Jag har provat massor med sporter och kommit fram till att karate är bra. Inte för att det är en kampsport, utan för disciplinen. Den är bra för mig, för jag är ganska slarvig med praktiska saker.

Säger Hannah Svensson och lovar Jazze att det snart är dags för promenad. Något regn kom det inte över Per Helsas gård den här fredagen i juni. I stället sprack himlen upp och solen tittade ner över Ystad.

hannah-1-1 hannah-2-2hannah-3-3hannah-5-5

 

Save

Save

Save