Högsander håller masken högt

Högsander håller masken högt

juni 5, 2019 Av av Kristina Fröling

Stäm träff med Gud ur Fanny och Alexander, ta en selfie bredvid den välkända björnmasken tillverkad åt Teddybears. Kolla enhörningen, och se upp innan du stannar vid krokodilerna. Allt aktuellt på utställningen Arne Högsander – Alster och gestalter på Dansmusset, Stockholm.

Arne Högsanders värld är en förunderlig sådan, en värld där drama blandas med underfundig humor. Konstnären, dock- och maskmakaren Arne Högsander (f. 1940) är en av den svenska scenkonstens legendarer. Han började som dockmakare på Marionetteatern under 1960-talet och har under årens lopp skapat dockor och masker för åtskilliga teatrar och scener som Dramaten, Operan, Stockholms Stadsteater, Riksteatern, Folkoperan samt till tv och film.

Dockorna är självklara gestalter och maskerna personligheter med eget liv. De har varit avgörande för gestaltningen av några av våra mest älskade föreställningar, filmer och musikvideos. I utställningen kan du möta Gud ur Fanny och Alexander och se björnmasken som figurerade i en musikvideo av Teddybears (tidigare Teddybears STHLM).

Utställningen är producerad av Västerås konstmuseum, där den tidigare har visats. Nu på besök på Dansmuseet, Stockholm, under sommaren 2019 (6 juni–18 augusti).

Mer info, klicka på Dansmuseet

Enhörningen fortsätter att förbrylla och locka.

Foto: Dansmueet