Högt i tak för påven

Högt i tak för påven

oktober 30, 2016 Av av Kristina Fröling

Påve Franciskus landar på Sturup på måndag den 31 oktober och tusentals människor kommer att se honom på nära håll. På eftermiddagen blir det ekumeniskt event på Malmö arena som därmed blir en gemensam nämnare för påven, Jonas Gardell och Malmö Redhawks samt Melodifestivalen. Det mesta hänger ihop när allt kommer omkring.

När Gud tar sin hand från Adam är det meningen att han ska klara sig själv. Han släpper greppet och den sista kontakten, den mellan Guds och Adams fingrar är för evigt bruten.

Nu du Adam, nu får du allt stå på egna ben!

Hur långt det är mellan Guds och Adams pekfingrar är svårt att se där nedifrån marmorgolvet. Det är högt i tak i Sixtinska kapellet i Rom. Flera hundra år har gått sedan Michelangelo Buonarroti slet som en bäver där uppe under takåsarna i den katolska kupolen. Han var säker på handen och även om han var snabb med penslarna tog det ändå sina modiga år. Tusen kvadratmeter freskmålning i tak är ingen lek!

Men det var värt besväret, i alla fall för alla oss andra som är kvar på jorden. Adam fortsätter att sväva ovan där och han har fortfarande inte lärt sig att stå på egna ben. Påven är nöjd att han är där, då vet han var han har honom. Han har inte tid att kolla vad Adam har för sig. Han har sitt att tänka på. Och det räcker inte med ciao!

takmalning

Konst à la Malta

Hur som, konstnären hade tagit sig vatten över huvudet och när han inte levererade som han skulle blev påven vred och Michelangelo rädd. Han försvann till riddarnas ö i Medelhavet och där förde han penslar under namnet Caravaggio. Resultatet är världsberömt och finns att se på Malta.

Michelangelo togs så småningom till nåder igen och fick komma hem till Rom. Det var då han målade Adam som fortfarande svävar fritt i kupolen. Michelangelo däremot var mycket för att stå på egna ben och måla på egen hand.

”Låt mig arbeta ensam, allt annat är ett hinder”, sa han till påven. Föga anade han att hans namn och verk skulle komma till Melodifestivalen där Björn Skifs försökte sig på hans plats som legend. Det mesta hänger ihop och det kanske är som textgeniet Robert ”Robban” Broberg skrev i en av sina låtar: Bara Gud har rätt att peka finger.

Men en pekpinne är ändå på sin plats när det gäller den idolförklarde påve Franciskus. Allt handlar inte enbart om Adam. Hur blir det med Eva? Bättre upp än att vara en jordgubbe på tårta bör vi kunna förvänta oss. Eller ska det få ta sin tid med ursäkten att Rom inte byggdes på en dag? Och visst, kanske bättre vara topp på tårtan än att utgöra själva botten.

Avanti! Framåt!

På egna ben har vår sajt Skånesydost.nu stått i en hel månad. Stadigt och bra går vi framåt och vi kommer att fortsätta hitta sambanden mellan detaljerna i livet och världen. Vi gör det på vårt sätt och för att roa, oroa och underhålla. Men aldrig för att peka finger. Där kultur, religion och litteratur får hänga ihop med mat, miljö och människor. Det är så vi ser det. Ciao!

 

Save

Save