Japansk förebild på Scala i Ystad

Japansk förebild på Scala i Ystad

januari 27, 2017 Av av Kristina Fröling

Snabbt och rappt blir det på Scala enligt den japanska modellen Pecha Kucka. Foto: Karin Sirén.

Pecha Kucha är ett presentationsformat som alltid innehåller 20 bilder, som visas 20 sekunder vardera. Formatet uppkom i Japan och har sedan spritt sig världen runt. På tisdag 31 januari klockan 19 är det dags i Ystad och åtta presentatörer står på listan.

Uttrycket är onomatopoetiskt och betyder ungefär ”snick-snack”, och det föddes på ett arkitektkontor i Tokyo i februari 2003. Två arkitekter hade tröttnat på långa sega dragningar och all den tidsspillan det ledde till. Man beslutade därför att göra en modell där 20 bilder visas i 20 sekunder vardera. Därmed blir presentationen exakt sex minuter och 40 sekunder. Och det ställer krav på presentatören som därmed måste fokusera på det viktiga.

Sedan och juni 2012 har Pecha Kucha-kvällar hållits i 534 städer världen över. En av städerna är Ystad och nu är det dags igen. I år på Biografteatern Scala på Östergatan.

– Det blir en kväll med inspirerande presentationer i rasande tempo. Det är fri entré och snacks samt dryck finns att köpa, säger Susanna Fägersten, 3Kubik, arrangör i samarbete med Folkuniversitetet.

Medverkande presentatörer i Pecha Kucha Night är Lina Kippel, fotograf, Björn Wikström, konstnär, Gaby Gummesson, utbildning och marknadsföring, Eira Ahlgren trädgårdskonsult, Py Morisse Paavolainen, grafisk formgivare, Kristina Fröling och Lars Ottoson, Skånesydost.nu och Anna Enochsson, skådespelare och eventarrangör.