Jennifer Saxell ställer ut på Gallery M1, Malmö

Jennifer Saxell ställer ut på Gallery M1, Malmö

september 1, 2017 Av av Kristina Fröling

Husen dansar och ler i småstadsidyllen. Men vad döljer sig bakom de färgglada fasaderna och hur mår människorna som strövar i gränderna och landskapet? Jennifer Saxell överlåter svaren till betraktaren och hennes verk finns på Gallery M1 i Malmö från den 2 september och tre veckor framåt.

Jennifer Saxell är bosatt i Lunnarp där hon också har sin ateljé. Hon är född och uppvuxen på Kanadas västkust, och när kom till Sverige första gången sommaren 1990 föll hon direkt för Ystad och emigrerade dit med sin familj ett år senare. Hennes målningar är inspirerade av den sydskånska småstadsidyllen på Österlen, men också av storstäder i både Sverige och Danmark. Bilderna förmedlar både glädje och sorg med en öppenhet som också döljer hemligheter.

Med stor känsla för färg och form tänjer hon perspektivets och verklighetens gränser. Resultatet blir surrealistiska lapptäcken där landskapen svänger och husen dansar. Livfullt och färgberikat, fyllda med enskilda detaljer som lever egna liv. Det kända möter det oförutsägbara i spännande sagoberättelser som förstärks av hennes små poetiska texter i anslutning till bilderna. Stilen är skapat av henne själv och kan beskrivas som naivistisk pop-art.

Jennifer Saxell är också grafisk formgivare, illustratör och kritikerrosad musiker, kompositör och textförfattare. Hon har bland annat illustrerat Ingela ”Pling” Forsmans barnböcker och omslagen till Susanna Alakoskis samtliga ungdomsböcker. 2007 tilldelades hon Ystads Kulturpris. 2010 publicerades boken ”Ystad” en samling av hennes egna texter och gatumotiv.

Hon är medlem i Konstnärernas Riksorganisation (KRO) och International Association of Art. Hennes konst finns i gallerier, museer och privata samlingar världen över.

Vernissage Gallery M1, Gråbrödragatan 5, Malmö lördag den 2 september kl. 13 – 16 med Jennifer Saxell på plats. Utställningen pågår till och med den 24 september.

saxell-2-2

– Fråga mig inte om budskapet i mina målningar. Det är upp till betraktaren att tolka vad han eller hon ser.

saxell-3-3

– Roligt att ställa ut i Malmö igen, säger Jennifer Saxell. Hemma i Lunnarp har hon sin ateljé.

saxell-4-4