Kalle Lind väljer, vrakar och ratar

Kalle Lind väljer, vrakar och ratar

september 12, 2017 Av av Kristina Fröling

Han drivs av lusten att förstå den tid han växte upp i och ser sig själv som gammal i förtid med 115 år i kroppen, 90 i själen och 42 i passet. Redan som liten påg hade han kläm på Karl Gerhards kupletter och som tidig tonåring skrev han en bok om Hasse och Tage. Förlaget refuserade Kalle Lind, men nu är han aktuell med sin tolfte bok.

Varje år registreras runt 15 000 nya böcker i Sverige. I bibliotekens samlingar finns ytterligare några miljoner titlar, men alla kan inte vara nödvändiga att läsa. Några av dem måste vara för smala, för inaktuella, för ointressanta, för konstiga, för snuskiga, för putslustiga, för religiösa, för kommunistiska och för fixerade vid alien-sex eller Bert Karlssons tarmar för att vara relevanta.

Någon måste göra ett urval. Någon måste sålla bort det man inte måste läsa. Någon måste läsa sig igenom en del av de där böckerna för att sedan konstatera att det där var fullkomligt onödigt. Kalle Lind antog utmaningen. Han tog en för laget.

I den nyutkomna boken 88 böcker du inte behöver läsa listar han 88 böcker som man kan klara sig utan. Böcker med konstiga recept, böcker om märkliga ämnen, böcker av udda författare, böcker som tidens tand har gnagt sönder för evigt. Böcker som är absolut onödiga och just därför så väldigt fascinerande.

– Jag gör ingen litterär bedömning av böckerna. Men de bidrar till en möjlighet att först det tidevarv då böckerna var relevanta, säger Kalle Lind.

Som exempel kokböcker från 70-talet med recept skapade för mikrovågsugn, hur man undviker att betala skatt samt en guide över svenska bordeller. Den senaste med ett av författaren påhittat innehåll och adresser.

Själv har han samlat på sig så många böcker att han för ändamålet har hyrt ett förråd i Malmö.

Som diversearbetare i kulturbranschen är Kalle Lind känd som författare, satiriker, radiopratare (i P4 och i den egna podden Snedtänkt), bloggare, manusförfattare och samlare av udda fakta om udda företeelser och om gubbar. Han debuterade som författare 2009 med boken Människor det varit synd om, och har sedan dess skrivit ytterligare inte mindre än tolv böcker. Bland dem märks Skånsk-Svensk ordbok som kom ut år 2016. Den är en perfekt bok för den inflyttade skåningen, den utflyttade skåningen och för alla uppsvenskar som uppgivet tänkt: Vad fasen är det de säger? Visst, skånskan påminner om svenskan, men där finns en mängd ord och uttryck som ingen norr om Hallandsåsen begriper. Vissa ord är gamla och vittnar om en tid då Nils Holgersson flög på sin gås och Edvard Persson åt upp den. Andra har kommit in i modern tid tillsammans med falaflar med blandad sås.

I boken har de mest specifikt skånska uttrycken samlats av Kalle Lind, som själv har levt hela sitt liv inom Skånes gränser. Urvalet innefattar lundensiska, malmöitiska, eslövska, österlenska, göingska och dessutom namn på platser, byggnader, händelser och seder med ursprung i Sveriges sydspets.

Läs om den geografiska gränsen mellan päror och pantofflor. Lär dig att säga det e bull så att du övertygar en modern malmöit att det faktiskt är bull.

kalle-3-3