Köp en tulpan – och vårda den väl!

Köp en tulpan – och vårda den väl!

januari 15, 2018 Av av Kristina Fröling

Tulpanen är värld en egen dag och den 15 januari är just den dagen. Underbart krispig och gnisslig flaggar den för att våren är på gång. I en av de klassiska födelsedagssångerna beskrivs den som enkel, och då som lite ursäktande. Men, som i så många sammanhang är det enkla det vackra. Därför hyllar vi på skånesydost.nu den vackra med Blomsterfrämjandets ord och skötselråd.

Bakom de vackra tulpanerna ligger ett stort hantverkskunnande och svenska tulpanodlare jobbar oavbrutet för att få fram tulpaner av toppkvalitet. För att få en tulpan av hög kvalitet som håller sig fin länge arbetar odlarna med lite större lökar. Att odla tulpaner är ett hantverk som har pågått under många år och som ständigt utvecklas med hjälp av ny teknik.

Svenska tulpaner är klimatsmarta, mycket energi är lagrad i löken och i Sverige drivs de i växthus där temperaturen regleras med fjärrvärme och biobränsle. Tulpaner har ett stort behov av kyla och Sverige har därför bra förutsättningar tack vare vårt klimat.

Det pågår drivning på många platser i Sverige så tillgången på närproducerade svenska tulpaner är god under hela den intensiva säsongen mellan nyår och påsk. Det finns odlare från Malmö i söder till Sundsvall i norr. År 2017 drivs 150 miljoner tulpaner i Sverige. Svenskodlade tulpaner håller längre och känns igen på att de är märkta med kvalitetsmärket Svenskt Sigill.

Tips för att lyckas med tulpaner

Tulpaner är lätta att lyckas med och en tulpanbukett håller sig cirka en vecka. Placeras de på en sval plats kan de hålla betydligt längre.

Skär av 1 cm av stjälkarna med en vass kniv. Då tar tulpanerna lättare upp vatten. Låt stjälkarna få stöd under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina. Blandbuketter av tulpan och narcisser (påsk- och pingstliljor) bör ej skäras av.

Placera tulpanerna i en vas och fyll upp med friskt och svalt vatten. Låt dem stå svalt och dra åt sig vattnet i ett par timmar. Ta bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den. Försök att hitta en dragfri och sval plats åt dem. Undvik direkt solljus.

Tänk också på att inte placera dem nära färsk frukt. Tulpanernas åldrande påskyndas av den etylengas som frukten avger.