Korka upp för konsten!

Korka upp för konsten!

april 3, 2019 Av av Kristina Fröling

Redan antikens gudar fattade att vinet och konsten är som gjorda för varandra, och vinguden Dionysus var därför högt rankad på skalan i mytologin . Och skulle verkligen Peter Dahl, Georges Braque eller Pablo Picasso visa vin, glas och flaskor i många av sina verk om det inte vore en perfect match? Inte minst skulle en kväll på Moulin Rouge, skildrad av Henri de Toulouse-Lautrec, stå sig slätt och färglös utan rödvin på borden.

Ungefär så tänkte Carl Otto Ottergren, Köpingsbergs vingård, en kväll i november. Vidare: vore det alltså inte en god idé att visa konst i vineriet? Det tyckte nätverket Österlen syd också, och tackade ja till inbjudan om utställning i vineriet. I god tid före påsk visas nu verk av 18 konstnärer, konsthantverkare, designers och kreatörer hos Carl Otto Ottergren. Alla från det nära och kära området runt vingården i Köpingsberg.

Sedan tisdagens vernissage hänger utställningen till och med sista juli, och för dem som vill se mer av konstnärernas verk på deras hemmaplan finns en karta att hämta på vingården. Och som den gode berättaren Carl Otto Ottergren är, kommer det att finnas många historier om mat, dryck och konst att ta del av när det är dags för vinprovning på Köpingsberg.

Kanske kommer någon gång den dag då gårdsförsäljning blir verklighet på de svenska vingårdarna och microbryggerierna. Alltså när det inte längre av politiker anses och nyktra folkrörelser att vara ett hot mot folkhälsan att köpa med sig ett par flaskor hem vid ett besök hos en producent på den svenska, levande landsbygden. Just dit många åker för att ta del av närodlat och lokalt producerat vin, mat och konst. Tills dess finns i alla fall marmelad och vinäger att köpa på Köpingsbergs Vingård. För vinerna gäller det att ta sig till Systembolaget där de finns i både det ordinarie sortimentet i vissa av butikerna och som beställningsvara.

Mer om Köpingsbergs vingård och vinerna

Elisabeth Ahlqvist, Ateljé Tuvegården, valde att arbeta med kork.

Carl Otto Ottergren låter ofta korken flyga när han visar konsten att sabrera.

Annika Jägfeldt, Peppinge, har i sin konst en nära relation med David Bowie.

Lilian & Sven, Örum 370, visar sin klassiska ”streckbänk ” som passar både inomhus och i trädgården.

Snittar och vin hör vernissagen till.