Kvinnorna framför allt den 8 mars 2018

Kvinnorna framför allt den 8 mars 2018

mars 8, 2018 Av av Kristina Fröling

Säkert skulle Elsa Beskow göra tummen upp om hon visste att det idag är den internationella kvinnodagen, och hennes berömda tanter Grön, Brun och Gredelin skulle säkert dela gillandet. I år firas 100-årsjubileum för de färgstarka damerna, och de är värda all uppmärksamhet! Och med anledning av dagen kommer här 13 kvinnor som betyder något extra för mig och för många andra. Kompetenta, schysta, coola, heta, roliga och snygga. Var och en, från A till T, med sin roll och relation till Österlen.

anna-maria-1

Anna Maria Corazza Bildt. Jobbar för kvinnors rättigheter och mot kvinnovåldet, bland annat som medförfattare till Istanbulkonventionen. Säger basta till matfusk och matsvinn och när hon senast besökte  Österlen i våras blev hon imponerad av Nordic Sea Winery och Simris Alg. Vi är vänner sedan hennes första tid i Stockholm.

bea-1

Beatrice Järås. Så mycket värme och vänlighet! Förra året gestaltade hon Ulla Winblad i en föreställning, som blev två, på Christinehofs slott. Efter många år som kvinnan, tillsammans med Nils Landgren, bakom Jazz under stjärnorna i Brantevik har hon en särskild roll på Österlen. Också Bellmans karaktär Ulla Winblad är värd att uppmärksamma idag.

hannah-1

Hannah Svensson. En vänskap sedan en vernissagemiddag för Ardy Strüwer förra påsken. I sin senaste skiva kombinerar hon sitt konstnärskap i bild med sin fantastiska sångröst. Albumet heter Pictures in mind och jag lyssnar ofta och gärna. Och så väntar jag förstås på nästa utställning.

christina-1

Christina Piper. Utan grevinnan Piper skulle Tomelilla och Sverige vara ett slott kort. Hennes historia fascinerar och hon är en av de kvinnor som satt en repa i parketten. Och det inte enbart på Christinehofs slott. Och alla som stod bakom musikalen om hennes liv är värda en stor eloge!

karin-br-1

Karin Brunk Holmqvist. En ny bok är på gång och kontrakt är skrivet med nytt förlag. Och därmed lever kvinnorna i Karins berättelser vidare med sina liv på Österlen. Driftiga, kluriga och handlingskraftiga fortsätter de att roa och underhålla, gestaltade av Karins alldeles underbart underfundiga humor.

karin-be-1

Karin Bergquist. Stjärnan från Ystad som borde vara världsberömd. Fast då kanske jag inte skulle haft förmånen att lära känna henne. Senast aktuell i Ystad och på Skillinge teater i föreställningen På samma våglängd tillsammans med Harald Leander och Salongsorkestern. Hoppas det kommer mera!

karin-bu-1

Karin Burmeister. Tillsammans med sin man Henrik ÄR Karin Blåsingsborg på Svinaberga. Hundra procent professionell i sin roll med bemötande som alltid sitter lika perfekt som smakerna från köket. All respekt och beundran för sättet att med framgång driva business i ett klimat som inte är det allra lättaste.

karin-s-1

Karin Sirén. Min älskade, roliga och underbara syster! Protokollsnotarie på Sveriges riksdag och en av de få som idag behärskar stenografi. Har också i övrigt en vass penna när så behövs. En sommar utan vår gemensamma vecka på Österlen vore ingen sommar. Räknar redan ner inför juli!

steffi-1

Stephanie Holmén. Beridare på Grevlundagården och vinnare av world cup i Zürich. Jag fick nöjet att göra en intervju med ”Steffi” vid Gothenburg Horse Show där hon berättade om den stora glädjen att få ”äga” hästen ”Flip´s little sparrow”. Målmedveten, hårt arbetande och värd varje millimeter av framgång!

susanna-a-1

Susanna Adner. Officer och gentelman är en välkänd kombination. Men officer och präst något oväntat. Som kyrkoherde i Tomelillabygdens församling har hon ett jobb som är mycket mer än det som märks vid bröllop, dop och begravningar. Vår vänskap började med en intervju för Österlenmagasinet och jag hoppas den fortsätter i evighet.

susanna-w-1

Susanna Widlundh. Ordförande i Tomelilla Riksteaterförening, som tillsammans med styrelsen, ser till att det händer saker på scenen i Folkets Park. Lika viktiga är våra gemensamma kaffestunder i varandras kök med mycket skratt och lite gnäll. Tack för genuin vänskap där hunden Dante, en bracco italiano med världens vackraste öron, har sin roll.

susanne-1

Susanne Lindblad. Intendent hos ÖSKG och som just nu har fullt upp inför påskens konstrunda. Säkert ett jobb som kräver fokus, tålamod och mer därtill. Alltid vänlig och tillgänglig för information. Helt rätt för Tjörnedala och värd den uppskattning som jag hoppas hon får av konstnärer, kulturarbetare och besökare.

titti-1

Titti Qvarnström. En stjärna i Guide Michelin blev det under hennes tid på Bloom in the Park i Malmö. Verkar för fler kvinnliga kökschefer och visade bland annat var skåpet ska stå i samband med projektet Take over. Snart aktuell på Österlen igen i samband med Skånes Matfestival.