La vie en rosé

La vie en rosé

september 25, 2018 Av av Kristina Fröling

Frankrike toppar med dubbelt så stor försäljning av roséviner som tvåan och trean USA och Chile. Och det är Frankrike, och kanske särskilt Provence, som står som förebild när det gäller den ljusa färgen på dagens roséviner. Vår favorit: Whispering Angel hos Caves d´Esclans.

Hösten har långt kvar innan den når den franska sydkusten. Graderna stiger upp emot 30, och rosévinerna behåller sin position som rätt mellan rött och vitt. De som dissar rosé blir allt färre medan de låter drycken tysta mun. Rosé ska det vara, tack!

Bland vingårdarna i Provence sticker Caves d´Esclans ut lite extra. Läget är en höjdare nära Gorges de Pennafort, drygt två mil nordväst om den antika, romerska staden Frejus. Av gårdens ursprungliga slott återstår i dag bara källaren. Men ovanpå den tronar sedan mitten av 1800-talet det nuvarande slottet där arkitekten har sneglat åt Toscanas håll.

År 2006 köpte vinmakaren Sacha Lichine hela härligheten Caves d´Esclans. Totalt 659 hektar där druvan Grenache dominerar. Följd av Vermentiono och i gott sällskap av Cinsault, Merlot, Mourvèdre, Syrah och Tibouren. Extra känd är gården för sina gamla vinstockar, och en del av dem har burit druvor i hela 90 år.

Men vin är inte enbart smak. den grafiska profilen och illustrationens elegans gör Whispering Angel till ett helt koncept. Som gjort för att dra kortet eller swischa.

Sist men inte minst. Guldhunden på bilden är inte vilken golden retriever som helst. För två år sedan föll han från en tio meter hög mur när han var på promenad i byn Sielence, Provence. En ängel på vakt såg till att han fick fortsätta ha sina fyra tassar på jorden. Läs gärna hela berättelsen här på sajten. Sök ”Charlie” så kommer du rätt!

Läs mer om vingården på Caves d´Esclans

Butik och showroom i rosa skimmer. Vad annars?

”Vi äger inte slottet, slottet äger oss”. Allt enligt vinmakaren och ägaren Sacha Lichine.

Ett brev betyder så mycket. Särskilt på snyggt brevpapper.

Dressed for success.

Finns inte i Systembolagets sortiment men går att beställa från producenten.