Livet är en fest!

Livet är en fest!

maj 7, 2017 Av av Kristina Fröling

Fanns VM i servettbrytning skulle Micael Bindefeld ta hem det direkt. Och det lika säkert som han aldrig skulle bryta mot regelverket för vett och etikett. I boken ”Fest” från 2007 och i den nyutkomna ”Bindefelds inbjudningskort” delar mannen med de fabulösa förbindelserna med sig av sina bästa tips och tricks för det lyckade kalaset.

Vid Göteborg upphör alla likheter mellan Nationalteatern och Micael Bindefeld. För när de röda på den riksbekanta Göteborgsscenen hojtade att livet är en fest för både folk och fä föredrog unge herr Bindefeld en högre svansföring i helt andra salonger. Fast det var flera år innan han blev mannen som gav kindpussarna ett ansikte och kändis blev ett begrepp, värt att dö för.

Pussarna duggade inte direkt tätt i det Bindefeldska hemmet i Kortedala. Sådan var inte kulturen och icke heller kramade man träd och någon grön våg var inte av intresse att surfa på. Advokat, det skulle gossen bli. Eller läkare. Punkt.

Så stakades den akademiska banan ut och högt och tydligt svarade Micael Bindefeld ”ja” på uppropet i sjunde klass när magistern anhöll om svar. Här satt helt klart en blivande jurist. Eller kanske journalist. Som blev frisör. En tvär vändning.

Nåja, det kunde ha varit värre. Mamma och pappa Bindefeld svalde besvikelsen. Trots allt var det huvudsaken att sonen var nöjd. För det var han.

Efter en tid i USA kom Micael Bindefeld åter till Sverige, landade i Stockholm och klev in i salongens värld.

Snart ville alla, absolut alla, klippa sig hos Bindefeld. Att få fjädrarna putsade inför en premiär, en fest eller en TV-sändning av Bindefeld blev ett absolut måste. Touperingarna sköt i höjden och Bindefelds adressbok växte sig fet.

Nu, många framgångar senare, är det fortfarande adresserna det handlar om. Kontakterna. Nätverken. Relationerna.

De viktigaste finns där ända sedan den där dagen i sjunde klass i Samskolan i Göteborg när magistern ropade upp Micael Bindefeld med flera. Där satt också en viss Sten och en särskild Henrik. ”Sedan den dagen är vi vänner. Vänner för livet”.

Säger Micael och blir lite extra varm i de bruna ögonen. Det är ögon som under 30 framgångsrika år har betraktat, kollat in och checkat av. Kritiskt granskat. Kontrollerat igen. Check and double check. Godkänt!

Annars korrigera och kontrollera igen. Och igen. Turen och går-det-så-går-det är ingenting för M Bindefeld. ”Perfektionister lämnar inget åt slumpen”.

Förberedelser är därför A och O i Bindefelds värld. I det som i mångas ögon är en värld av flärd men som snarare består av analytiskt kreativt tänkande, planerande och organiserande. Liksom sin mamma Siv dukar han alltid bordet dagen innan. Om det så bara gäller en liten privat sammankomst i hemmet på Karlavägen. Eller på lantstället på Värmdö när arbetet tillåter. Där är midsommar med närmsta vännerna en tradition och det dekorerade och dukade bordet går inte av för hackor i den ljusa sommarnatten.

Stenhårt skiljer Micael Bindefeld privatlivet från det professionella. Men i boken ”Fest” låter han läsaren titta in på midsommaraftonen. På det sagolika bordet med en blomsterkrans vid varje kuvert, med duk i blått och vitt som lätta moln på sommarhimlen. Och så checklistan med det som behövs för att fixa midsommarstången: två plankor, blommor, snöre, ståltråd, sax och spett att göra hål i marken med. Samt entusiastiska medarbetare.

Entusiasmen ska väckas redan när inbjudan dunsar ner i brevlådan. ”Kan jag få gästerna att le redan när de öppnar kuvertet har jag lyckats”.

Och det får Micael Bindefeld. Inbjudningskorten är högvilt, inte enbart för festen de bjuder in till. Det finns de som samlar på dem och ingen blir gladare för det än Micael Bindefeld själv. Bekräftelse på framgång och uppskattning värmer också det mest världsvana hjärta som klappar innanför den välskurna skjortan. Eller smokingen. Eller leopardkavajen. Det varierar – men alltid rätt. Att klä sig fel kommer inte på tal. Lek inte med tanken!

I allt det färgstarka är vitt en av de absoluta favoriterna. ”Det fantastiska med den vita är att den finns i så många nyanser”.

En vit fest är därför ett självklart kapitel i hans bok. Och bilderna visar att han har rätt. Det dukade bordet, gästerna och rummet är allting vittvittvitt liksom blommorna och den vita kostymen som värden bär medan han lirkar korken ur champagnen. Skål!

Själv smuttar bara värden Bindefeld på champagnen. På sin höjd. Sedan många år tillbaka är festernas konung helnykterist. Jag vill inte tappa kontrollen, vill alltid ha total koll på läget och då finns inte utrymme för alkohol. Jag kan prova ett bra vin till maten någon gång. Men jag smakar bara, dricker aldrig”.

Livet som PR-människa ger tillräckligt med kickar ändå. Alkohol behövs inte för att göra Micael Bindefelds dagar och nätter till ständigt nya utmaningar som sätter förmågan och företaget Micael Bindefeld AB på prov. Aldrig lätt, alltid svårt. Precis som det ska vara. Och det triggar alltid till mer. ”Jag är lyckligt lottad som får hålla på med det jag tycker om. Jag gjorde rätt som valde att växa i den grogrund där jag kände att jag ville vara. Trots att min väg var tänkt att bli en annan”.

Mycket av det som hänt under de år som gått sedan Micael Bindefeld satte kändisjournalistiken på kartan i och med premiären på filmen ”Roger Rabbit”. Sedan dess har miljoner snittar, tusentals cocktails och säckvis med inbjudningskort producerats och levererats från Micael Bindefeld AB.

Och så boken om festerna också! Ett riktigt praktverk, en fest i sig i stora, stela pärmar som sluter om kring sagolika bilder och läsvärda texter. Ett måste på allas, absolut allas soffbord.

”Med boken vill jag dela med mig av min erfarenhet av hur man gör en bra fest som sätter spår. Jag vill också visa att det egentligen inte behöver vara så pretentiöst i alla lägen. Det viktigaste är alltid att blanda rätt människor med varandra”.

Sitt eget umgänge beskriver han som en aning ”spretigt” och även om han är en ofta och gärna sedd gäst på fest trivs han egentligen bäst med den närmsta kretsen av vänner. En enkel middag hemma – men alltid med omsorg i detaljerna och koll på helheten. Och dukar dagen innan, det gör han som sagt alltid.

Om Micaels eget liv som liten i Kortedala finns ett inledande kapitel i boken. Tillika bilder på den lille gossen i hängselbyxor och fluga som kom att bli Sveriges mest välkända PR-man med en osvikligt känslig näsa för vad som passar sig och vad som faller hans utvalda skara på läppen.

Läppar som på fest efter fest fortsätter att leverera kindpussar. Hur många de hunnit bli under åren vet inte ens Bindefeld själv.

Det finns en gräns för vad som är möjligt att hålla koll på. Till och med för Micael Bindefeld. Man kan förstås fråga – men i det fallet finns inget svar att anhålla om.

Ett är dock säkert; när Bindefeld anhåller om svar, då är det Fest.

Håll med om det, folk och fä. Eller hur? Pusspusspuss!

Kristina Fröling

Min kommentar: Intervjun gjordes i samband med utgivningen av boken ”Fest” år 2007. Texten, tidigare publicerad i Lifestyle Home & Country, är uppdaterad i samband med den nya boken ”Bindefelds inbjudningskort”. Passar fint nu inför festernas högsäsong.

bindefeld-2

Bindefeld är aktuell med ny bok samt utställning i Stockholm där han visar sin samling av inbjudningskort. Foto: Pål Allan.

Bilder ur Bindefelds bok ”Fest”, beskurna. Foto: Stellan Herner.

Fredsgatan 0104

SjšvŠgen 0003

KarlavŠgen 90 0018

 

Save

Save

Save

Save

Save