Lokal bubblare märks i medierna

Lokal bubblare märks i medierna

december 28, 2016 Av av Kristina Fröling

Fruktig smak med liten sötma och tydlig karaktär av äpplen, inslag av honung och citrus. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck eller till rätter av fisk och ljust kött.

Dagen före julafton stod den på paradplats i SVT:s Gomorron Sverige, utvald av vinexperten Per Styregård. Vinskribenten Sofia Ander, Nya Wermlands Tidning, ger den toppbetyg och Elle Mat & Vin rekommenderar den starkt som en fin present. Skepparps flaskgästa Cider har tagit plats i både medierna och på Systembolagets hyllor.

I Frankrike är cidern särskilt uppskattad i Bretagne och Normandie. I Spanien är den populär i regionerna Baskien och Asturien medan britterna konsumerar mest cider av alla. Medan Europas länder sedan länge har producerat avancerad cider för känsliga konnässörer har den svenska cidern legat i bakvatten. Men nu, sent om sider, är den här och vinner allt mer mark för varierande smakriktningar och intresset för drycken ökar. Och bättre sent än aldrig. Och visst produceras det kvalitetscider på Österlen och Eva Bergqvist, Skepparps Vingård, kan alla momenten.

– Vi tar råvaran, äpplen från träden i vår egen KRAV-odling, pressar och jäser sedan två gånger. Först på tank och sedan på flaska. När jäsningen är färdig hanteras flaskan så att jästen samlas i halsen. Halsen fryses försiktigt och flaskan öppnas så att isproppen med jästen skjuts ut innan den åter försluts med kork. Det är samma metod som vid champagnetillverkning.
Det är en tidskrävande tillverkning men resultatet ger en helt unik svensk kvalitetsprodukt. Precis som den franska cidern är det en utmärkt måltidsdryck som passar till många spännande maträtter eller som bubblande välkomstdrink.

Fina recensioner

Vinskrobenterna gör tummen upp för Skepparps flaskjästa cider.

”Denna cider är bland de bästa jag smakat. Den är krämig, frisk och läskande. Visst smakar det äpplen, men också lite kryddigt av kanel och rostat bröd. Prova till crepes och ostbrickan med chevre och brie”. Sofia Ander, Din Vinguide och NWT.

”Gyllengul färg och stor, rik doft av lätt bokna äpplen, vanilj, kanel, kryddighet och nästan en ton av calvados. Torr, fruktig och mycket frisk smak med kryddighet, apelsin och lite övermogna äpplen. Lång, balanserad och ren eftersmak”. Anders Öhman, Vinet & Glaset.

”Det är alltid trevligt att ta med sig något i stället för en blomma när man är bjuden på fest. Ett trevligt och festligt förslag är kvalitetscidern, Flaskjäst Äppelcider, (artnr 88332) som har fått en andra jäsning precis som vid tillverkningen av Champagne. Äpplena till cidern odlas helt ekologiskt på Skepparps Vingård i Kivik. Passar till anka, asiatiskt, fågel och alkoholhalten är 6 %”. Elle Mat & Vin.

Precis som fransmännen, för att generalsiera i rimligt mått, ser Eva Bergqvist den uppmärksammade cidern från Skepparp som en given dryck till den svenska, klassiska husmanskosten. Och där det passar med lingon, där är det också helt rätt med en halvtorr, flaskjäst cider.

nycider

Skepparps Flaskjästa Cider fick ny etikett (dec 2016) i samband med lanseringen i 79 av Systembolagets butiker i Sverige.

cider-3

Eva Bergqvist, Skepparps Vingård, gästtalade hos Rotary, Tomelilla, tisdagen innan jul.

 

Save

Save

Save