L(YSTAD) välkomnade ljus och lykta

L(YSTAD) välkomnade ljus och lykta

november 9, 2017 Av av Kristina Fröling

Exakt enligt körschema rullade grållen in till invigningen av Österlen lyser i fredags den 3 november. Gränsbevakarna lyste med sin frånvaro, och det blev en varm och god stund på Österportstorg. Hela 170 evenemang i 35 byar fanns på årets program och av hotet om ett släckt Österlen märktes intet. Alltså var det fler som valde att lysa och mysa hellre än att rysa.

Skillinge hamnkrog, Hotel Svea i Simrishamn och Hamngården i Brantevik var några av de som hade fullbokat.  Branteviks Fisk hade kö på lördagskvällen och löparna som provade krafterna i Österlenmaran lyste vackert i mörkret. Expressen gjorde helt rätt i som listade Österlen lyser som ett av tio hetaste tipsen i höstmörkret!

En extra applåd till Gröstorps maxade installation och till Bengtsson Loge som hade utökat puben med tält för att bereda plats för extra många. Vi på Skånesydost.nu återkommer så snart resultatet från utvärderingen av Österlen lyser 2017 är klart. Tills dess: tänd ett ljus och låt det brinna.

Och här publicerar vi dikten av Erik Blomberg som inledde Österlen lysers ordförande Lars Ottosons tal vid invigningen av Österlen lyser 2017.

Var inte rädd för mörkret
ty ljuset vilar där.
Vi ser ju inga stjärnor
där intet mörker är.

I ljusa irisringen
du bär en mörk pupill,
ty mörkt är allt som ljuset
med bävan längtar till.

Var inte rädd för mörkret,
ty ljuset vilar där,
var inte rädd för mörkret,
som ljusets hjärta bär.