Maken – känslostarkt på scen i Tomelilla

Maken – känslostarkt på scen i Tomelilla

november 8, 2017 Av av Kristina Fröling

Som första spelplats i Skåne kommer föreställningen Maken, fredagen den 10 november klockan 19.00, till Teaterhallen, Tomelilla Folkets Park. Föreställningen är en dramatisering av Gun-Britt Sundströms kultroman med samma namn. På scenen Karin Bengtsson, Miriam Forsberg och Jesper Feldt.

I Maken får vi följa de två unga universitetsstudenterna Martina och Gustav då de försöker hitta ett fungerande sätt att leva i en relation. Handlingen utspelar sig under sju års tid och tar sin början år 1967.

En viktig ingrediens för regissören Lena Mossegård var att hitta en teatral form där Martinas inre reflektioner, som upptar en stor del av boken, kunde gestaltas i sceniska situationer. Därför har Martinas roll delats och spelas av två skådespelare.

Boken Maken gavs ut 1976 och har sedan dess blivit något av en klassiker som lästs och citerats av många generationer. Gun-Britt Sundström kallade själv boken för en förhållanderoman och den har av många beskrivits som en relationsbibel. Kännetecknande för den är de känslomässiga krockarna, de desperata grälen, uppbrott, tårar, mångordiga analyser och lustfyllda återföreningar.

maken-2-2

Medverkande: Jesper Feldt, Miriam Forsberg och Karin Bengtsson. Dramatisering Ninna Tersman, regi Lena Mossegård, scenografi och kostym Johanna Mårtensson, ljusdesign Sofia Linde, komposition & ljuddesign Magnus Larsson, mask och peruk Linda Goncalves, studiomusiker Anders Sjögren (tenorsax, altsax).

Speltid: 2 timmar och 10 minuter inklusive paus med förfriskningar Biljetter kan förbokas på Tomelilla Kulturhus 0417-181 16 eller via info@tomelillateaterforening.se. Pris: Ordinarie 170 kr, Scenpass 140:-, Ungdom 100 kr.
Passa på att ta med din make/maka för 100 kr.
Foto: José Figueroa