MINI firades stort

MINI firades stort

april 16, 2019 Av av Kristina Fröling

För 60 år sedan rullade de första exemplaren ut från tillverkare Brittish Motor Company. Från början som Austin Seven, Morris Mini och Riley Elf, och som MINI med eget märke sedan 1969 . I lördags firades 60-åringen stort i sitt nyöppnade showroom hos Förenade Bil i Helsingborg, och många kom för att gratulera.

Premiärvisningen den 26 augusti 1959 blev ingen större succé och känslorna var blandade. För små hjul, tyckte de skeptiska. Men efter en trög start såg kända artister och skådespelare till att få ur handbromsen, och när den lilla bilen visade vad den gick för blev det också fart på försäljningen.

Mannen bakom MINI var konstruktören Alec Issigonis. Hans mål var att bilens volym skulle till minst 80 procent används av de som åkte i bilen och deras bagage. I Sverige fick den smeknamnet ”hundkoja”, och det finns de som fortfarande kallar den så. Men mycket har hänt sedan den rullade in i Sverige, och Mini är en älskad bil av en stadig, samt växande skara, MINI-fans. Bland dem kocken och TV-profilen samt MINI-ambassadören Tareq Taylor. När han en gång begav sig till Förenade Bil i Malmö för att byta bil och kom hem med ett annat märke satte hans fru ner foten. Bara att vända och köpa tillbaka den MINI han nyss bytt in. Vilket han inte alls ångrade när allt kom omkring.

Som ambassadör för MINI var han också på plats när 60-åringen firades. Kalaset inkluderade också invigning av nytt showroom för MINI där inbjudna gäster fick träffa och provköra Countryman, Clubman och Cabrio med flera. Från scenen bjöds också en resa genom 60-åringens tid med hjulen på jorden. Vi på Sajtseeing hurrar för en absolut favorit och MINI, må du rulla länge och väl!

Vidare till mer om Förenade Bil, klicka på MINI

Bandet är klippt och showroom invigt! Tareq Taylor kock och ambassadör, William Åkerhielm, bilförsäljare MINI Helsingborg och Fredrik Hartman,  försäljningschef MINI Sverige.

Linda Ungh, marknads- och eventchef för MINI visade power-point enligt den gamla skolan.

– Så klart vi vill fira MINI, den är en gemensam favorit. Tareq Taylor och Linda Ungh såg till att alla inbjuda gäster hade trevligt.

Tänk stort. Tänk MINI. En perfekt slogan för 60-åringen som designklassiker.

Vad vore ett museum utan en shop? Samma gäller för bilar. Och MINI har den rätta kollektionen.

Food-truck i snygg stil och med goda grejer kom från Garaget i Höganäs. Hamburgare à la minute!