Nya kommunchefen barn av offentlig sektor

Nya kommunchefen barn av offentlig sektor

november 17, 2017 Av av Lars Ottoson

Bland många ansökningar från kvalificerade kandidater fanns den rätta. Med erfarenhet från statlig och kommunal förvaltning, lust till utmaningar och intresse för demokrati och demokratifrågor, blev Britt-Marie Börjesson rekryterad till ny chef för Tomelilla kommun. I slutet av februari installeras hon på sin arbetsplats i kommunhuset.

Väl på plats kommer den nya kommunchefen att sätta sig in i den för henne nya kulturen. Bra, tycker den politiska ledningen.

– Vi ville inte ha någon som kommer hit med en färdig lösning, säger Per-Martin Svensson. (M).

Britt-Marie Börjesson beskriver sig själv som ”ett barn av offentlig sektor”.

– Jag har börjat från grunden som vårdbiträde och undersköterska. Sedan gick jag vidare med studier och avancerade inom olika chefsbefattningar.

Närmast kommer Britt-Marie Börjesson från omvårdnadschef i Helsingborgs stad. Hon lämnar sin tjänst där efter fem och ett halvt år men behåller sin bostad i Varberg. Där hon också är född och där hon kommer att fortsätta att bo tillsammans med sin man. Att flytta till Tomelilla är inte aktuellt för dagen, men Österlen lockade som arbetsplats.

– Vi återkommer hit varje år och jag älskar maten, kulturen och loppisarna. På sikt kommer vi att leta efter ett hus, men det får ta sin tid.

Hennes erfarenhet från små kommuner som Tranemo, Marks och Hylte ser hon som en tillgång inför de nya utmaningarna som väntar. Och målen i Tomelilla är många, och många frågor väntar på lösning. Och Leif Sandberg (C) är nöjd med resultatet av rekryteringsprocessen.

– Vi har rekryterat en positiv möjliggörare!

Sin fritid ägnar Britt-Marie Börjesson gärna åt böcker, inredning och hon är inte främmande för att fatta hammare och såg när det så behövs. Som sin första uppgift, efter att ha satt sig in i de första sociala och praktiska turerna i kommunhuset, ser hon en utmaning i att ta sig an målen för Tomelilla kommun. Men på ett något oväntat sätt.

– Här finns för många mål för att det ska vara praktiskt att nå resultat. Arbetet har redan börjat med att reducera antalet och jag ser fram emot att ansluta, och leda, den processen.

Sedan Stefan Larsson, av fortfarande oförklarad anledning, i vintras hastigt lämnade sin tjänst som kommunchef, har Helena Berlin, varit tillförordnad kommunchef.