Österlen lyser och myser!

Österlen lyser och myser!

oktober 30, 2018 Av av Kristina Fröling

Pumporna är här i all sin prakt och massor med gott går att tillaga av dem. Eller att enbart ha som dekoration. Generöst och sympatiskt är det också av de odlare som ställer ut sina pumpor vid vägen och litar på att kunderna gör rätt för sig.

Värt att veta om pumpan är att familjen pumpa, cucurbita pepo, är släkt med melon och gurka. Redan 8 500 år f Kr användes pumpor till mat, prydnad och förvaring. Urgröpta eller torkade pumporna har använts som musikinstrument i tusentals år. Vissa sorters pumpor kan bli jättestora. Rekordnoteringen 911 kilo noterades 2012 i USA.

Under Österlen lyser, i år den 2, 3 och 4 november, passar många på att visa upp sin förmåga att skapa kreativa gubbar av lokalt odlade och skördade pumpor. Om man inga pumpor har går det lika bra med ett par marschaller utanför dörren. Väderprognosen lovar gott, och det händer massor med grejer i byarna över hela Österlen. Och ja, till och med lite utanför de berömda gränserna. Gemenskap, kraft och innovation gäller sedan starten. Magiskt och mysigt enligt många. Och siste men inte minst – bättre att tända ljus än att förbanna mörkret!

Hela programmet finns här Österlen lyser