På SPA-ning i Hemingways bubbla

På SPA-ning i Hemingways bubbla

juni 29, 2017 Av av Kristina Fröling

Elefanten i rummet, en extra pinne i lobbyns brasa och ett rekordstort batteri av ginflaskor samt både himmel och hav runt hörnet. Machomannen som gett de många myterna ett skäggigt ansikte skulle säkert ha älskat alltihop. Och medan solen har sin gång kanske en ny roman i världsklass blir till av någon som gästar Falkenbergs Strandbad.

Han slösade inte med orden, Ernest Hemingway. Litterär dramatik skapade han istället genom stillsam pennföring där eftertänksamheten stod för scenario, dialog och karaktärer. Däremot sparade han inte på krutet när det gällde gin, kvinnor och sång. Fyra fruar hann Hemingway med, och sin lust till den koloniala livsstilen lät han blomma ut i både Key West och i Finca Vigia på Kuba.

Medan han jagade, fiskade, boxades och bråkade i största allmänhet skrev han bra böcker och hans livsstil kom att bli mode som fortsätter att synas i inredning, kläder och drinkar. Och han är still going strong som förebild för män som gillar att ta ut livet i obekymrade svängar.

Nu, 56 år efter sin död, har bilden av honom nyanserats genom nya biografier och aldrig tidigare publicerade brev. Men han håller ändå ställningarna med machostilen i topp. Lång, starkt och solbränd. Samt skäggig och bra på det mesta.

Han skrev populära och prisbelönta bästsäljande böcker som Och solen har sin gång (1926), Farväl till vapnen (1929) Att ha och inte ha (1937) och Den gamle och havet (1952). Självklart skålade han även med dåtidens kulturella giganter i Paris, när staden bubblade av nya författare och konstnärer under mellankrigstiden. Hemingway visste även det mesta om tjurfäktning i Spanien, storviltsjakt i Afrika och fiskfångst i Florida. Som journalist bevakade han både det första och andra världskriget, plus det spanska inbördeskriget, från frontlinjen.

Det var i Paris som han grundlade sina framgångar som författare. I hans första roman Och solen har sin gång anas att Hemingway hade koll på stil och mode. I bokens kvinnliga huvudperson, Lady Brett Ashley och hennes självklart självständiga stil med tajta jumprar, smala tweedkjolar, kortklippt hår och det frisinnade förhållningssättet till sprit och killar hittade många amerikanska collegeflickor sin förebild. Men mest tycks han ha omhuldat sin egen look och framtoning.

Fotografier från hans safarijakter, fisketurer och krigsuppdrag är ingen bristvara. Han finns i reklamkampanjer för flygbolag, pennor och öl och han om någon visste hur en Daiquiri ska smakas, och skakas.

Hans älskade hem på Kuba, Finca Vigia, är idag museum där tiden stått still sedan ginflaskorna lämnades halvtomma. Kolonialstilen med vita textiler och mörka trädslag är givna. Böckerna bor överallt, med undantag av matsalen. Bekväma fåtöljer för stunder med cigarr, brasa och gingrogg. Men alla stolar är designade för längre sittningar. Hemingway var inte alltid intresserad av långa besök, och han var känd för att snabbt tappa intresset efter att den första förälskelsen svalnat. Så långt Ernest Hemingway, Kuba och Afrikas gröna berg. Vidare till den del av världen där Key West är Sveriges västkust, vattnet garanterat fritt från alligatorer och ingen elefant riskerar att bli fälld av machomän på jakt.

Här väntar ett avspänt liv med nybyggt spa där fläktarna surrar ovanför lågmälda samtal över ett parti schack. After beach hör till i bistron och den som inte har vågat lämna sin laptop hemma kan räkna med en stor portion inspiration från havet, stranden och de öppna spisen i lobbyn. Från palmerna vid poolen, fläktarnas lätta surr och doften av nybakade croissanter till frukost. Och kanske skriver någon i vit badrock just nu de första raderna på något som kommer att bli en stor roman. Men det är inte nödvändigt. Om den gamla och havet har Ernest Hemingway redan skrivit. Och det finns ändå ingen svärdfisk att kämpa mot i Kattegatt utanför Skrea strand, Falkenberg.

 

falken-26-26

Hotellet upplevde från starten en storhetstid som varade ända fram till andra världskrigets början. Här trängdes soldyrkare från inlandet med statsmän och andra berömdheter. Ett besök på Falkenberg Strandbad förknippades med stil och flärd.

falken-23-23

Restaurang Famille är ett modernt kök i tiden, inspirerade av det nordiska köket med franska influenser. Här serveras menyer med naturliga råvaror och en naturlig smak. Med en utgångspunkt i säsongens bästa råvaror, arbetar köket både med lokala och globala ingredienser.

falken-9-9

Den maffiga lobbyn med sin stora svängande trappa, biljardbord, bar med reception och välstoppade soffhörnor matchar utsikten på andra sidan av huset.

falken-3-3

Kolonialt så klart! Hälften av hotellets 136 rum och 5 juniorsviter har en enastående utsikt över havet från en balkong eller altan.

falken-15-15

De fyra ägarna bakom Ess Hotels visste vad de gjorde när de 2011 köpte den nedgångna fastigheten från Elite Hotels. Falkenberg Strandbad har ett fantastiskt läge, mer eller mindre direkt på en fantastisk sandstrand med en lång pir ut i havet.

falken-6-6

Spaavdelningen har öppnat med nytillskott av upplevelser. Stor invigning blir det i augusti. Behandlingar med koncept är hämtade med bland annat lera från Afrika.

falken-8-8

Traditionen går långt tillbaka i tiden för Falkenberg Strandbad. Redan 1937 stod den första byggnaden klar på samma plats där det nuvarande hotellet ligger. Hotellet var byggt i funkisstil och hade en elegant rundad restaurang med stora panoramafönster ut mot havet.

falken-13-13

En drink till incheckningen? Här kombineras funktionerna bar och reception. Praktiskt, kontinentalt och kundnära.

falken-18-18

 

Save

Save