På SPAning i Örum

På SPAning i Örum

februari 13, 2019 Av av Kristina Fröling

Vinden kan vina bäst den vill över fälten på Österlen. Och vad gör det om regnet bara öser ner? Inne på Örums Nygård är det alltid varmt och gott att vara också på vintern, och här håller poolen 31 grader året runt.

Alla gårdar har sin historia att berätta. Men alla överraskar inte lika mycket som den som sett generationer komma och gå sedan 1700-talet och som för 40 år sedan var en gård för glada smågrisar som levde livet i den feta, skånska myllan. Tills ägarparet Birgitta och Sven-Åke Larsson tog adjö av grisarna för gott och byggde om det hela till Rum & frukost, och lagom till midsommaren år 2003 stod Örums Nygård klart att emot sina första gäster.

Nu, 15 år senare, är smågrisarna och lantbruk ett minne värt att vårda väl. Liksom traditionen av gästfrihet och familjär feeling i det som i händerna på nästa generation har tagit steget till Örums Nygård gårdshotell & spa. Allt under ledning av dottern Maria, numera Hallin, efter att hon och sambon Magnus sagt ja till varandra. Vilket självklart hände sig just hemma på gården och under den grönklädda, romantiska bågen i trädgården. För varför gå över Verkeån efter vatten? Örums Nygård är som gjort för bröllop, fester och möten mellan människor. Som middag för två, eller konferens för många.

Maria stortrivs med att vara hotellägare och värdinna. Och tillsammans med sin man Magnus kan hon konsten att kombinera tradition med innovation.

Just som den här dagen i februari när vinden och ett par minusgrader trycker på utanför de stora fönstren. Maria är, som nästan alltid, på plats. Puffar till en kudde, flyttar en vas och ställer tillbaka en stol på sin plats. Omsorg i detaljer och blick för helhet gäller. Hon är, dubbelt upp, på sin mammas gata och kombinerar daglig drift med planer för framtiden. Sex rum till är på gång att byggas till, och parken runt gården står på ständig tillväxt inför den intensiva sommarsäsongen. Klart är att Maria kan konsten att hålla fötterna på jorden, också när det är läge för höga klackar i värdinnerollen.

Samtidigt i konferensrummen löser gästande företag sina problem och kartlägger framtida möjligheter. Till kaffet vid brasan fortsätter de sina diskussioner, och själva äger vi både pool (31 grader!) och bastu (het på riktigt!) alldeles för oss själva. Lyx!

Under tiden är köksmästaren Joakim Vollmer igång i köket. Med sin meny för han den lantliga, skånska mattraditionen vidare in i det moderna köket med högt ställda smaker med gastronomiska finesser av råvaror i säsong. Och så klart är kvällens meny baserad på lokala tillgångar. Tartar av hjort, följt av varmrättens skånska tuppbröst, jordärtskockspuré, smörad tuppbuljong, friterad grönkål och rödbeta och final med parfait av chokladbrownie, havtornssorbet och hasselnötter. Sammanfattning: högsta betyg!

Efter en god och välkomponerad frukost där äggröran toppar i världsklass är vi klara att lämna Örums Nygård. Helgens gäster är på väg in, och Maria kommer att ta emot dem och personligen visa dem till sina rum. Allt annat är otänkbart på gårdshotellet med en lång tradition av familjär gästfrihet och en historia att berätta.

Klicka och läs mer om Örums Nygård

”Linet” med egen altan heter ett av de rymliga 15 rummen på gårdshotellet Örums Nygård. Snart blir det sex rum till.

Brasan värmer i loungen. En plats för finstämda samtal, givande diskussioner och glada stunder med drink före eller efter middagen.

Restaurangen håller öppet också för gäster som inte bor på hotellet. Men kolla på hemsidan vad som gäller för tider och bokning!

På vinlistan finns också mousserande vin från Köpingsbergs Vingård på Österlen. En av de fem gårdarna som ingår i turen ”Fem gårdar på Österlen”.

En del av inredningen är till salu och tillverkad av Timåns Hantverk i Löderup där Ola Nilsson återvinner gammal industridesign.

Restaurangen är stilfullt och sparsmakad inredd med känsla för detaljer.

Gammalt och nytt möts på Örums Nygård. Postadressen är Löderup och gården har anor ända från 1700-talet.