På tur bland skulpturer

På tur bland skulpturer

juli 19, 2019 Av av Kristina Fröling

All you need is love! Ungefär så är budskapet för året i skulpturparken, Kronovalls slott på Österlen. Och just kärlek är helt rätt att relatera till på den plats där den unga, adliga Isabell en mörk vinternatt var på väg från slottet till den förbjudna kärleken i skogsvaktmästarens koja. Isen brast, och Isabells liv tog slut.

Det hände sig på den tid då slottet omgavs av vatten, och att Isabell skulle bege sig till kärleken därute i skogen var förstås ett absolut no no. Hade hon valt att vänta till våren hade det säkert gått vägen ända fram, och kanske hade hon också haft kraft och mod att kämpa för sin kärlek. Ingen vet, men att det finns kärleken lever på Kronovall är helt klart. Här hålls ofta bröllop, och det finns alltid plats för romantik och möten i salongerna. Och sedan fem är tillbaka också en utställning av skulpturer i parken.

I år ställer 21 konstnärer ut sina verk i parken under temat kärlek. Mellan människor, till hästar och till havet, som exempel. Lisa Abelsson har tänkt utanför ramarna när hon bjudit in konstnärerna som kommer från Tyskland, England och USA, medans de flesta har en lokal förankring på Österlen. Precis som Lisa Abelsson själv. Känd för sina fantastiska klänningar och kroppar i nät av koppar, aluminium och mässing. Själv är hon född i Stockholm, men numera både verksam och boende på Österlen.

I spannstallet finns verk av fler konstnärers verk, som måleri av Mats Aronssons och Ann-Margarete Clarén.  Sista dag är 31 augusti och det är fri entré.

Klicka vidare till Kronovalls slott

Klicka vidare till Lisa Abelsson

Kärlekspar av Lisa Abelsson i skulpturparken. Hennes verk finns också att se i en utställningen Helt bacockt! hos Norrvikens trädgårdar.

Juan Villavicencios, Ecuador/Österlen, underbara ”The kiss” väckte heta känslor i sociala medier.

Apart and a part i svartbränd rakukeramik. Margareta Melin är keramiker och skulptör, verksam i Lyskeil.

Brudklänning av Lisa Abelsson. Med något gammalt, något nytt något lånat och något blått.

På väg till H&M. Ewald Rumpf, Kassel i Tyskland, ser humorn i kvinnors önskan om kläder.

Lisa Abelsson ”Skupturera är min passion, och mina händer är mina verktyg.”