Partypingla sedan Bellmans dagar

Partypingla sedan Bellmans dagar

juni 15, 2017 Av av Kristina Fröling

Lördag den 17 juni klockan 19 är det dags för föreställningen ”Bellman, min Bellman” på Christinehofs slott. Sång, musik och berättande med Beatrice Järås och Lars Nilsson. Rött vin och pimpinella serveras och entréavgiften är 250 kronor.

Nymfernas anförare, prästinna vid Bacci tempel och i en relation med 1700-talets stora, svenska poet. Känd som Ulla Winblad, löst baserad på verklighetens Maria Kristina Kiellström, och gestaltas nu av Beatrice Järås. Starka kvinnor, liksom vin och sång, går aldrig ut tiden och hade Ulla levt idag hade hon förmodligen varit en profil i Stockholmsnattens mingel.

bea-4-4

Ulla Winblad finns med i många av sångerna och epistlarna. Hon dansar till Fader Bergs hornspel, dricker rött vin med pimpinella till frukosten vid Fiskartorpet, och hon skrattar och sjunger ombord på båtresan över Mälaren en sommarmorgon 1769. Men i texterna är hon är fåordig, förutom några repliker i slutet av ”Stolta Stad”.

bea-1-1

Sven Stolpe om Ulla Winblad: ”Det märkliga, ja kanske helt unika, med hennes gestalt är att hon både är den vulgära, naturalistiskt tecknade skökan och den bellmanska rokokons obestridda, av alla dyrkade skönhetsdrottning.”

bea-5-5

– Ser man Carl Michael Bellman ur ett internationellt perspektiv måste man leta sig tillbaka till fransk medeltid och 1430-talets Paris för att kunna få en uppfattning om den litterära tradition han verkade i. Då föddes nämligen den franske poeten François Villon som vi idag betraktar som en av världslitteraturens mest geniale och märkligaste gestalter. I hans diktning får man möta prostituerade och sutenörer, tjuvar och mördare som levde sina liv i samhällets utkant på bordeller och ljusskygga tavernor, säger Beatrice Järås.

bea-6-6

I verkliga livet hade nog Ulla Winblad inte varit välkommen till bords hos Christina Piper. Skilda världar!

bea-3-3

– Jag har vuxit upp med Carl Michael Bellmans musik. När idén med en föreställning kom upp svarade jag ja utan att tänka efter vad det skulle innebära. På lördag är det dags för mig och Lars Nilsson, gitarr, att framföra vårt verk ”Bellman, min Bellman”. Det blir Ulla Winblad, som jag tolkar henne, i ett både historiskt perspektiv och nutid. Dagens Ulla Winblad kunde vara partypingla och karriären som tv-kändis torde ha startat med Paradise hotel, säger Beatrice Järås.

 

 

Save

Save

Save