Plats för historiska hundar i ny bok

Plats för historiska hundar i ny bok

maj 7, 2017 Av av Kristina Fröling

Skulle Nederländerna ha funnits om det inte vore för en påpasslig liten mops? Skulle Storbritannien ha varit katolskt om inte en viss greyhound bitit en viss fot? Jo, kanske det. men helt säker kan man inte vara, och historien är full av tillfälligheter. Klart är i alla fall att hundarna genom tidens gång haft tassarna med i spelet. Och att det här finns flera historier som behöver berättas. Inte för att det här och där är en hund begraven som skulle upp i ljuset. Det handlar snarare om att ge hunden den plats den förtjänar efter lång och trogen tjänst, inte sällan i nationens intresse.

Journalisten Mats Carlbom bestämde sig för att gräva djupare i ämnet och resultatet är boken ”Historiska hundar”, utgiven på Langenskiölds förlag. Här skriver han om hundarna som, i stort och smått, förändrat världen. Hundar vars gemensamma nämnare är att de haft betydelse för omvärlden och det hela började med ett ylande.

Vargarna som slagit sig ner runt människornas boplatser gav långa tjut ifrån sig när främmande människor eller stora djur närmade sig. Det nya larmsystemet fungerade alldeles utmärkt, tyckte människorna, och långsamt började en ny allians mellan två skilda arter på jorden växa fram. En allians som skulle förändra livet för bägge.

– När människan och hunden började samarbeta för minst 15 000 år sedan, och enligt den senaste forskningen för kanske hela 36 000 år sedan, var det något som de båda tjänade på, säger Mats Carlbom.

I boken möter läsaren hundarna som skapat filmbolag, utforskat rymden, undsatt krigsfångar i Sumatras djungler och bitit påven Clemens VII i foten. Men även en liten Chihuahua som fått plats som ett fint kuttersmycke i Paris Hiltons knä.

Mats Carlbom, född i Stockholm 1949, är journalist. Han har under många år varit en av Dagens Nyheters ledande skribenter, verksam som bland annat nyhetsreporter, politisk reporter och utrikesmedarbetare. Åren 1999–2002 var han tidningens korrespondent i Washington. Han var under flera år med i gruppen som satte samman frågorna i Nutidsorienteringen, den tävling som Dagens Nyheter varje år arrangerar för landets högstadieelever.

hundar-2

Sitt språkintresse ärvde Mats Carlbom främst av sin mor Majken som var riksdagsstenograf och oerhört intresserad av svenska språket.

 

Save

Save

Save

Save

Save