Porten till porter

Porten till porter

augusti 31, 2019 Av av Kristina Fröling

Stängt! Så kan det vara en söndag på Sjömagasinet i Göteborg. Men känn ingen sorg, för grannen Porter Pelle har öppet för det mesta. Och här är glasen fyllda med porter och väggarna av berättelser. Vissa sanna, andra inte.

Mitt bland alla myter och sägner står Porter Pelle. Eller F Pettersson Lang som han egentligen hette. Eftersom han arbetade som bokhållare för Carnegie i hela 51 år hade han koll på det mesta som hände i Göteborg. Affärer, relationer och skvaller. Inget undgick Porter Pelles ögon och öron. Porter Pelles hade känningar från både när och fjärran då fadern arbetade som rysk generalkonsul och Carnegie sålde porter över hela världen. Från Rio till New York. Att Porter Pelle levde ett rikt liv är således ganska enkelt att tänka sig. Han var antagligen med om det mesta innan han dog 1904. Troligen var det därför vi utnämnde Porter Pelle till ambassadör för denna bistro. För hans ständiga lojalitet till porter och platsen du sitter på. Liksom hans internationella inspiration och sökande efter guldkant på tillvaron. Men framförallt för att Porter Pelle är ett öppet fönster till mustiga karaktärer och otroliga öden. Allt samlat här på Porter Pelle.

Den som är sugen på en riktigt porterupplevelse kan följa med på en promenad genom porterns historia., och om hur den tog sig från grovarbetarna i London till Porter Pelles restaurang. Här finns kunskapen om Carnegies porterbryggeri vid Klippan, om ingredienserna och tillverkningen. Med en förkärlek till det teatrala förmedlar Björn Lager eller porterpedagogen Otto Lundell sina breda kunskaper och passion till portern. Promenaden tar en till två timmar, och om man så vill avslutas den med mustig Portergryta eller annan överenskommen mat.

Men det går också bra att äta utan porter och promenad. Rustikt, gemytligt och gott med utsikt lite underifrån Älsvborgsbron.

Klicka vidare till Porter Pelle

Dagens eller à la carte – bara att välja. Och det är öppet alla dagar kl. 11 – 23.