Provning inför en annorlunda vit vecka

Provning inför en annorlunda vit vecka

juli 24, 2017 Av av Kristina Fröling

De återkommande vinprovningarna hos Nordic Sea Winery i Simrishamn fortsätter att vara en succé. Sommarprovningen i juli satte besökarrekord, och gästerna hade fullt upp med att kombinera viner med tapas. Vi på skånesydost.nu valde ut våra sju favoriter, från lika många länder, från utbudet av vita viner passande för en vit vecka.

Måndag Frankrike: Old Winery Verdello. Citrusfrisk doft med aning rökig ton, inslag av äpple och grapefrukt. Ljust gul med pärlande ung smak med viss sötma av honung i den tropiska frukten som balanseras av citrusfrisk syra, något mineral och liten bitterhet. Passar till sallader, fisk och skaldjur, kryddig asiatisk mat.

Tisdag Chile: Cuvée Alexandre chardonnay. Gyllene färg, stor och komplex doft med utmärkt frukt och tydligt rostad fatton med inslag av honung, apelsin och kryddor i citrusfrisk harmoni. Smaken är raffinerad och välstrukturerad smak med läcker sötaktig frukt i elegant balans med utmärkt syra och fint rostad fatkaraktär, inslag av citrus och kryddiga toner av ek. Fin som aperitif och till elegantare fisk- och skaldjursrätter.

Onsdag Grekland: Biblia Chora White. Ljusgul färg och delikat fruktig och aromatisk doft med aning rökig ton, dominerad av örtigt frisk Sauvignon Blanc kompletterad av Assyrtikos friska tropiska frukt, inslag av persika och melon, gröna äpplen, krusbär och citrus.
Härligt fruktig ung smak med frisk syra, lätt kryddig ton och inslag av äpple, persika, citrus och mineral. Balanserat torrt och välgjort vin i finstämd stil. Passar som aperitif och till fisk och skaldjur, sallader och andra grönsaksbaserade rätter. Serveras vid 10 – 12°C.

Torsdag Frankrike: Brochet Blanc de blanc. Ljust gult och mousserande vin gjort på ekologiskt odlade druvor. Gjort på enbart chardonnay. Fruktig doft med inslag av citrus, gula äpplen och rostat bröd. Frisk, ren och torr smak med toner av citrus, rostat bröd, mineraler och gula äpplen. Syran är härligt krispig och eftersmaken är lång. Perfekt aperitif och till rätter av fisk och skaldjur.

Fredag Italien: Dorato Muscato Passito. Djupt gyllene kulör och druvtypisk frisk doft med delikat ton av te och rosor. Fyllig och söt smak med mycket frisk syra och druvtypiska inslag av blommor och aromatiska frukter. Passar till grön- och blåmögelost, frukt- och desserter med bär.

Lördag Nya Zeeland: Spy Valley Pinot Gris. Halmgul färg och aromatisk, kryddig doft med inslag av citruszest, nashipäron och muskot. Smaken balanserad, med inslag av vit persika, päron och honung med en lång, mineralbetonad avslutning. Bra till smakrika rätter av fisk och ljust kött, samt kryddstarka, asiatiska rätter.

Söndag USA: Whispering Tree chardonnay. Ljust gyllengul och frisk doft med läcker tropisk frukt, päron och aprikos och eleganta inslag av fat och kokos. Fruktig, fyllig och frisk smak med inslag av aprikos, päron och tropisk frukt samt ett krämigt avslut tack vare ekfatslagringen.
Passar till grillade fisk- och skaldjursrätter, men även lite tyngre rätter som pasta med gräddsåser och kyckling.

Och om det nu var så att det fanns åtta dagar i veckan flikar vi in en röd favorit: Palazzotto cabarnet savignon. Rubinröd med djupt fruktig och härligt frisk doft med inslag av mörka körsbär och svarta vinbär, lakrits och harmonisk fatton. Fyllig smak med rik mörk bärfrukt, friska syror och elegant fatkaraktär, inslag av mörk choklad. Välgjort och välbalanserat, läckert och långt. Passa till stekt och grillat kött av lamm och nöt.

Samtliga viner finns att beställa hos Systembolaget.

vit-vecka-2-2

Vinprovningarna hos Nordic Sea Winery ger tillfälle att prova viner i flera prisklasser.

vit-vecka-3-3

Tapas från grillen – korv, risotto, friterad kyckling och musslor med aioli.

vit-vecka-4-4

Pata Negra i lövtunna skivor fixar Kevin Nilsson lätt och elegant.

vit-vecka-5-5

Omkring 15 variationer av tapas i gott sällskap med utvalda viner.

 

Save

Save