Queen for ever!

Queen for ever!

januari 2, 2019 Av av Kristina Fröling

Ingen kan bära upp en paljettmaxad kroppsstrumpa som Freddie Mercury. Och det är aldrig för sent att inse hans storhet, och den musikhistoria han skrivit tillsammans med Queen. Carnaby Street i London hyllar filmen Bohemian Rhapsody på hög nivå!

Någon utbildning i balett hade Freddie Mercury inte. Men fascinationen över dans i den klassiska skolan konverterade han lätt till moves som satte det mesta i gungning. I den dokumentär The great pretender som nu visas på SVT play beskriver han det själv som en lust att göra sig till inför andra. Och varför då inte passa på när det finns tusentals på plats? Som det till exempel gjorde under de 20 minuter Queen hade på sig under galan Live Aid på Wembley Stadium den 13 juli 1985. Som dessutom sågs av 40 miljoner i 60 länder via TV.

Under sin tid som artist fick han, utöver mycket annat, operaeliten att fnysa föraktfullt. Vad hade han där att göra! En katt bland hermelinerna som lade näsan i blöt i den snusförnäma gradängerna. Vet hut! Men den spanska sopranen Montserrat Caballé visste bättre, och när hon och Freddie Mercury träffades i början av 1987 blev det en perfect match. Vilket resulterade i den pampiga musikstycket Barcelona, som ett år efter hans död, blev den officiella hymnen för OS i Barcelona 1992. Och det hela kom dessutom att leda till att fler av operans stora stjärnor började agera utanför sina ordinarie scener.

I filmen Bohemian Rhapsody, som producerades under 2018, har Rami Malek rollen som Freddie Mercury. En storlagen skådespelarprestation som borde belönas stort när det är dags för allt vad galor och priser heter. Queens bandmedlemmar Brian May och Roger Taylor har arbetat som kreativa konsulter för filmen, och kalenderbitana kan gnälla hur mycket de vill att allt inte överensstämmer med verkligheten. Bara att tugga i sig: det här är en storlagen historia berättat med konstnärlig frihet och skicklighet framför och bakom kamera. Och för dem som inte har full koll på musiken som Queen levererade har än stor biostund framför sig med nära två timmar av romantik, tragik och dramatik. Samt kärlek, svek och musik. Om Freddie Mercury själv var kung, drottning eller mitt i mellan spelar ingen roll. Det är år 2019 nu.

Se dokumentären om Freddie Mercury på SVT play

Extraordinärt alltihop. Storyn överträffar musiken enligt reklamaffischen i bioentrén på Carnaby Street, London.

Se filmen medan den visas på bio! Och gör det innan det är för sent.