Revykungen Karl Gerhard som aldrig förr

Revykungen Karl Gerhard som aldrig förr

februari 19, 2017 Av av Kristina Fröling

Revykungen Karl Gerhard spelas av sång- och dansmannen Lars Humble. Foto: Malin Arnesson.

I vår blir det dubbelt upp av Karl Gerhard i sydöstra Skåne. I en kombination av föreläsning och musikal presenteras Karl Gerhard i en produktion av Malmö Opera. Söndagen den 5 mars klockan 18 går ridån upp för musikalen ”Jag blir nog aldrig bjuden dit igen” i Teaterhallen, Tomelilla. Det hela går sedan vidare till Simrishamn, Sjöbo och Ystad.

Göthe Ericsson var 16 år när han första gången mötte sin stora idol Karl Gerhard. Han blev snart engagerad som Karl Gerhards sekreterare och allt i allo. Det blev början på en komplicerad kärlekshistoria som fick pågå i det fördolda eftersom homosexuella relationer var olagliga. Efter att de glidit isär var Göthe fortsatt djupt engagerad i Karl Gerhards artistliv och även i deras gemensamma adoptivdotter Fatima.

Karl Gerhard var berömd för sina elaka men eleganta och litterära kupletter. Han var en politiskt modig estradartist och han kritiserade kraftigt nazismen och den svenska eftergiftspolitiken. Han var en storartad artist men också en ömtålig människa som var rädd att bli bortglömd, och vännen Göthe förväntades alltid ställa upp.

Jag blir nog aldrig bjuden dit igen, om Karl Gerhard och Göthe Eriksson, Malmö Opera, 170216

Göthe gestaltas av tre artister i olika åldrar för decenniernas olika minnesbilder. Göthe – Niklas Riesbeck; Unge Göthe – Sonny Enell; Äldre Göthe – Hans-Peter Edh. Foto: Malin Arnesson.

Karl Gerhard var tveklöst den ledande revykungen i Sverige under flera decennier. Hans eleganta personliga framtoning, stilfulla uppsättningar och härligt satiriska sångtexter var oöverträffade i en bransch där han hade många begåvade konkurrenter. I den gyllene eran för svensk revykonst fanns även Ernst Rolf, Gustav Wally, Kar de Mumma och Povel Ramel.

I musikalen tänker Göthe Ericsson tillbaka på sitt liv med Karl Gerhard medan han sliter med att renskriva den store revykungens dagböcker.

Tonsättaren Jan-Erik Sääf och textförfattaren Erik Fägerborn har skapat en faktabaserad fantasi om Göthe Ericsson och Karl Gerhard. I regi av Stina Ancker levandegörs revykungen av sång- och dansmannen Lars Humble medan Göthe gestaltas av tre artister i olika åldrar för decenniernas olika minnesbilder. Damorkestern leds av Annika Bjelk.

Speltid: cirka 2 timmar inklusive paus med servering.

Musikalen

Klicka på ort och speldag för mer information och biljetter.

Tomelilla 5 mars •  Simrishamn 24 mars  •  Sjöbo 30 mars  •  Ystad 21 aprill 

 

Föreläsning av Lars Walldov om Karl Gerhards liv och musik

lasse-waldov

Inför musikalen föreläser Lasse Walldov. I sin föreläsning berättar han om Karl Gerhard och den svenska revytraditionen från Ernst Rolf till Hasse & Tage och deras stora betydelse och inflytande inom vårt lands underhållningshistoria. Det blir smakprov av både sång och musik och plats finns också för stjärnan ”die Leanader”. Föreläsningen är cirka en timme lång. Lasse Waldov är sedan unga år hängiven scenisk musik och klassisk film. Han har skrivit en stor mängd artiklar kring sina specialområden, agerat som konsertpresentatör och hållit hundratals föredrag. Han undervisar också på teater- och dansskolor.

Föreläsningen

Klicka på ort och speldag för mer information och biljetter.

Tomelilla 23 feb  •  Simrishamn 20 mars  •  Sjöbo 23 mars  •  Ystad 10 april  •

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save