Samordnad varudistribution flyttas till Tomelilla

Samordnad varudistribution flyttas till Tomelilla

februari 21, 2017 Av av Lars Ottoson

Tomelilla kommun har tillsammans med  Simrishamn och Ystad sedan 2013 en gemensam distributionscentral i Ystad som har drivits i samarbete med AkkaFRAKT. Samarbetet har fungerat bra och kommunerna har de senaste åren tilldelats flera priser för sin samordnade varudistribution. Det unika i konceptet med egen transportplanering har också gjort att studiebesöken varit många, liksom efterföljarna i kommun-Sverige.

Avtalet med AkkaFRAKT löper ut i sommar och kommunerna har därför genomfört en ny upphandling som vunnits av GDL Transport. Det är ett Helsingborgsbaserat företag som sedan tidigare bland annat driver Kristianstad kommuns distributionscentral.

Både företag och miljö vinnare

Samarbetet kring samordnad varudistribution har hittills gett många fördelar: bättre leveransprecision för kommunens verksamheter, bättre möjlighet för små och medelstora företag att konkurrera i kommunernas upphandlingar, högre trafiksäkerhet och en minskad miljöpåverkan.

Den nya distributionscentralen kommer att vara placerad i industribyn i Tomelilla. Preliminärt datum för avtalsstart är den 1 juli 2017. Avtalet löper i fyra år med möjlighet till förlängning i ytterligare fyra år.