Say cheese please!

Say cheese please!

mars 20, 2019 Av av Kristina Fröling

Osten ställde till det för general Charles de Gaulle. Hur skulle han kunna styra ett land där man kan räkna till 246 ostar? Dessutom handlade det vid den tiden sannolikt om ännu fler ostsorter, men hur många får vara osagt. Sedan han lämnade den franska presidentposten år 1969 har sortimentet reducerats, och under de senaste decennierna har ett 50-tal helt försvunnit. I alla fall enligt brittiska The Independent.

Ämnet uppmärksammades när Storbritanniens kronprins Charles, i samband med klimatkonferensen i Paris, uttalade sin faiblesse för Pont-l’Evêque, och andra franska ostar som görs på opastöriserad mjölk. Kronprinsen klagade på att deras existens är hotad genom EU:s regelverk som innebär att framställningen ska vara ”bakteriologisk korrekt”. Hur det nu blir med kronprinsens favorit återstår att se. Men ostar är viktigt för Marcu Juravle som nu gått all in i Smakbrukets nya ostdisk. Och här är det inte enbart franska ostar som tar plats. Schweizare samsas med italienare, och tyskar med svenska norrlänningar utan integrationsproblem.

Själv gillar Marcu Juravle att blanda svensk husmanskost med franska traditioner. Till dagens lunch på Smakbruket vid Torget i Tomelilla kommer gäster från både lokala orter och lite längre bort. Och när besöksperioden och säsongen är igång passar många på att handla lokalproducerat mathantverk. På Smakbruket finns också en shop med väskor och accessoarer från Karlsfälts Gård. Allt med ursprung från den prisbelönade gården med djur, natur och människor i symbios.

Klicka vidare till:

Smakbruket

Karlsfälts Gård

Ostens kändisar från många länder samsas i ostdisken hos Smakbruket i Tomelilla.

Till en av Italiens älskade ostar bidrar fåren med sin mjölk.

Dagligt bröd kommer varje morgon till Smakbruket från bland annat välkända Byvägen 35 i Sankt Olof.

Snygga, klassiska väskor och accessoarer från Karlfälts Gård och andra sköna grejer finns i butiken.