Se och hör om stjärnan Zarah

Se och hör om stjärnan Zarah

mars 9, 2018 Av av Kristina Fröling

Till Simrishamns bibliotek kommer Zarah Leanders släkting Kerstin Hedberg Svensson för att dela med sig av sina minnen av faster Zarah. Av andra mer känd som  som världsberömd sångerska och primadonna.

”Hon kom nedför trappan i en grön klänning, guldskor och fullt sminkad. Hon var så vacker…” Hör Simrishamnsbon Kerstin Hedberg Svensson berätta om sina minnen från fastern Zarah Leander torsdagen den 15 mars klockan 13. Kerstin ger ett personligt porträtt illustrerat med både ljuduppspelningar och bildvisning.

Föranmälan till biblioteket: 0414-819300 eller biblioteket@simrishamn.se

Boktips:

Hon kallades Den sista divan – berömd, beryktad och dyrkad som få. Zarah Leander, född 1907 som Sara Hedberg i Karlstad vann sitt anseende som svensk revyartist. Hon skulle komma att bli Nazitysklands största filmstjärna och senare en stor internationell sångerska, känd för sin mörka röst och yviga gester. Hennes eftermäle är fyllt av frågor. Hennes namn har i 70 år burit hela Sveriges ambivalenta hållning till Tredje riket.

Zarah Leander var en kvinna och artist av stort format, en andlig amason. Inte ljuv men väl vacker, begåvad, rolig, ambitiös, passionerad och vänfast. ”Gör plats för Zarah, röd som djävulen i håret, vit i själen och med guld i strupen!” De små orden räckte inte för henne, det visste även hennes vän Karl Gerhard när han presenterade stjärnan Zarah.

År 2017 utkom Se på mig! av Beata Arnborg. Det är den är den första svenska biografin över Zarah Leander. Hennes historia innehåller allt från armod till rikedom, förslagenhet, förtvivlan och jublande lycka. I boken framkommer tidigare okända fakta, bland annat om hennes tid i Tyskland. Vilken var hennes skuld, hennes ansvar? Leanders tyska tid, sex år av hennes liv, tillhör världshistorien.