Smakfullt och sjösäkert vattenhål

Smakfullt och sjösäkert vattenhål

augusti 25, 2018 Av av Kristina Fröling

Sött och salt som från Mälarens möte med havet, stänk av sura och beska droppar samt smak av umami. Christos Neo har satt det gamla Celsinghuset på sjörkortet igen. Adress Strandvägen kajplats 18, Stockholm.

En inbjudan från Christos Event är sällan något som försvinner med skräpposten. Ett ”ja tack” är mer regel än undantag, och under många år har eventguden från Grekland med god framgång och fart navigerat i Stockholmsnatten och på golfens gröna banor. Samt tiden med Mocco, där han för något år sedan rundade av den sista latten. Och därmed var det dags att lägga om kurs, och den ledde till kajplats 18 vid Strandvägen och en gång platsen för den första bensinmacken med upplyst neonskylt. Året var 1955 och arkitekten Peter Celsings tanke var att glasfasaderna skulle öppna upp försäljningen ut mot gatan. Där hade man tankat klart år 2007, och huset fick fortsätta som ett fönster mot Stockholms skärgård. Senare restaurang- och konferensverksamhet under namnet Kajplats 18.

Tills den dag när Christos Neo bestämde sig för att det här, det skulle han ha. Så bytte huset ägare, och eventprofilen och nätverkaren blev därmed krögare. Något som säkert inte förvånar andra, men själv är han något överraskad. Såväl som beslutsam och fokuserad. Att han bestämde sig för att öppna restaurang är egentligen ganska naturligt. Han vill vara där folket är!

Och var skulle de vara om inte på den rätta platsen, med de bästa vännerna och den godaste maten? Med spännande smaker i stort, smått och mitt emellan. Samt dryckerna förstås.

Sedan invigningen i våras strömmar gästerna till Glashuset. Från morgon till sena kvällen, eller ännu längre. Bara att dyka ner omfamnande kuddar, soffor, stolar och fåtöljer. Bohemiskt, avspänt och marint som kontrast till Celsings enkla och strikta arkitektur.. Här möts man, eller ta en drink för sig själv. Hänger länge eller bara en liten, men god stund.

I nästa steg ska det hela toppas med en bar på högre nivå där glaspartier ska lämna fri sikt över vattnet. Och så mycket mer som, bit för bit, kommer att göra Glashuset till den mötesplats och det vattenhål som Christos Neo har ställt in kompassen på.

– Det här är här just det jag vill att det ska vara!

Säger mannen som sällan får tack, men nej tack. Och som vet vad det betyder att skapa ringar på vattnet.

Hela menyn finns på glashuset

En mötesplats att lägga till vid i den markfasta farleden mellan Stureplan och Djurgården.

Ljust och fräscht – ränderna går aldrig ur vad än trenderna säger.

Öppen planlösning fungerar också på Glashuset. En gång i tiden tankades bensin här.

Gott om bubbel och drinkar. Och ett glas rosé är sällan fel.

Allt från snacks till trerätters på menyn. Grönsaker kommer från små och stora gårdar.