Snacka om konst!

Snacka om konst!

april 11, 2017 Av av Kristina Fröling

– En mycket bra dag, säger Susanne Lindblad, intendent vid Tjörnedala konsthall. Bakom syns verket I rymden finns inga husvagnar av Torbjörn Larsson.

Konstrundan firar 50 år och det tål att tala om. Samma gäller för konstens roll i samhället och i näringslivet. Under rubriken ”Konstnärlig verksamhet driver tillväxt och utveckling!” höll ÖSKG torsdagen den 6 april ett heldagsseminarium på Tjörnedala konsthall.

Påsken är mångt och mycket konst och en stor anledning för många att besöka Österlen. Men den är inte konst för hela slanten. De som kommer bor, äter och shoppar vilket betyder att också näringslivet får ett bra tillfälle för business. Omvänt är det också en förutsättning för konstnärerna att de som kommer har tak över huvudet, mat på bordet och möjlighet att uppleva mångfald under sitt besök.

Syftet med seminariet var att höja blicken och vidga perspektiven för att se hur man kan åstadkomma en större integration mellan olika verksamheter i samhället. Nu och inför framtiden.

– Jag är jättenöjd med dagen som gav flera viktiga och intressanta synvinklar på konstnärlig verksamhet och regional utveckling på Österlen, säger Susanne Lindblad, intendent vid Tjörnedala konsthall.

Utöver medlemmar i ÖSKG var inbjudna deltagarna Susan Bolgar (konsult och rådgivare inom kultur), Jennifer Forsberg (konstnär och rektor på Österlenskolan för konst och design, Simrishamn), Anders G Hökmark (styrelseledamot för Nordiska Akvarellmuseet), Lars Lindkvist (professor i organisation och ledarskap vid Linnéuniversitetet i Växjö), Andreas Narsell (marknadschef på Sparbanken Syd), Nils-Eric Sahlin (filosof och professor i medicinsk etik, Lunds universitet), Kristian Körner (konstnär och projektledare på Konstitutet i Malmö) samt Linda Fagerström (kulturskribent).

oskg-2

Lars Lindqvist, professor i organisation och ledarskap vid Linnéuniversitetet i Växjö, Kristian Körner, konstnär och projektledare på Konstitutet i Malmö och dagens moderator Linda Fagerström, docent, konsthistoriker och konstkritiker.

oskg-3

Allé levererade lunchen och Ida Svensson och Eva Thuresson fick massor av beröm för Simrishamnstorsken med äggrulle, pepparrot samt brynt smör och potatis.

oskg-4

– Det var många intressanta diskussioner under dagen. Bland annat om hur konst- och kulturnäringen kan samarbeta med näringslivet, säger Andreas Narsell, marknadschef på Sparbanken Syd, huvudsponsor för ÖSKG.

oskg-5

Flera passade på att ta del av vårsolen under lunchrasten. Ett bra tillfälle att ladda inför årets konstrunda. Den 50:e sedan starten.

oskg-6

Fullt hus var det under hela dagen torsdag den 6 april i Tjörnedala konsthall. Seminariet väckte stort intresse hos både deltagare och inbjudna talare och gäster.

 

Save

Save