Snusförnäm dosa glittrar på Antikmässan

Snusförnäm dosa glittrar på Antikmässan

mars 30, 2017 Av av Kristina Fröling

Presentationsdosa av 18k flerfärgat guld, med monogram i blå emalj beströdd med gammalslipade diamanter. Monogram tillhörande Wilhelm I Kung av Holland och Belgien 1815-40.

Antikmässan i Brösarp är, enligt arrangörerna, Sveriges mest omskrivna och omhuldade mässa. Den 31 mars till och med den 2 april är det dags igen. Bland föremålen märks en unik dosa i 18 karats flerfärgat guld.

Mässan är den 22:a i raden att inte ge avkall på kraven, utan snarare förstärka inriktningen har varit en policy, som gett framgång. Bland de återkommande utställarna märks Kurt Ribbhagen AB i Stockholm och som alltid med Jan Ribbhagen i montern. Och i år lovar han en extra rysare.

– Hade den här dykt upp i Antikrundan hade det varit en överraskning som heter duga, säger Jan Ribbhagen.

Dosan var ursprungligen en gåva från Wilhelm I till greve Baltzar von Platen. Mästarna bakom verket är Bury, Muller & Junger, Hanau, 1814 – 37.

– Baltzar von Platen var också militär och utmärkte sig vid flera krig. Han var nära vän med Georg Adlersparre och båda var med i revolutionen mot Gustav IV Adolf, men tack vare sin vänskap med Adlersparre fick han även stöd av den nya regimen. Det var viktigt då Gustav IV Adolf varit stor medhållare till bygget av Göta Kanal, vilket var von Platens stora hjärtefråga.

Göta Kanal var inte klar förrän efter von Platens död. Sina sista levnadsår spenderade han i unionen Norge som vice konung efter den tillsatte kronprinsen Karl Augusts död.

Den gyllene dosan är en bland de många antika föremål och möbler som lockar kunder, press och utländska besökare till Brösarp.

/Länk till Antikmässan i Brösarp/