Soupe superbe à Karlaby Kro

Soupe superbe à Karlaby Kro

mars 10, 2019 Av av Kristina Fröling

Var ska sleven vara om inte i grytan, och ju fler kockar, desto sämre soppa. Vissa uttryck saknar helt bäst-före-datum, men det går bra att vända på steken. Som i köket på Karlaby Kro, där köksmästaren Greger Trollestad är ensam kreatör bakom sopp-buffén med fransk touch och smaker från Österlen.

Medans Greger är kökets mästare är Sophie Bonér Hindmarch deltaljernas och helhetens expert. Lantlig lyx är lätt att säga, men någon handbok i ämnet för att hamna på pluspoäng i White Guide finns inte. Och det är inte enbart WG som bestämmer var skåpet ska stå. Här kommer gästen i första rummet, och på Karlaby Kro checkar de flesta in med både finskor och förväntningar i bagaget. Med laptop i handen för konferens, eller direkt från kyrkan efter vigseln eller av vilken anledning som helst där det handlar om upplevelser av mat, dryck och miljö.

Många kommer för att ta del av sopp-buffén à la gourmet, med start klockan 13 varje lördag och söndag. Om det inte är påsk. Och påsk är det inte den här lördagen vi gästar Karlaby Kro igen. Och vi är inte ensamma. Ett lite större sällskap firar en födelsedag, och bordsflaggan är på plats på det dukade bordet. Flera yngre par har landat för romantisk weekend, och några barn har med sig mormor och morfar på sportlovsmys. Sophie checkar in gäster från Danmark, puffar en kudde i chesterfieldsoffan och rättar till en vas i ett fönster. Gör en sista koll på buffén. Tallrikar, bestick, smör och bröd. Check! Glas, vitt vin i kylaren. Check! Och så det som gör soppan till absolut superklass: tillbehören. Kolja, fänkål, dill och syltad citron. Rotselleri, blekselleri och smörgåskrasse. Kyckling, blomkål och smörgåskrasse. Allt klart för de två sopporna som gör det hela komplett, den ena skaldjur och den andra blomkål/ramslök.

Skaldjurssoppan är to die for. Det blir en extra sväng runt den mexikanska dörren som bär upp buffén. Ett par glas Gustavhofs matchar perfekt, och gör sig lika bra till soppa nummer två. Faller inte riesling i smaken har sommelier Jessica Rosander ett par alternativ på lut i kylaren. Varav ett från lokal producent. Efter sopporna med sina supergoda tillbehör finns dessert och kaffe för den som vill komplettera buffén, och medan lördagseftermiddagen har sin gång hörs, på alldeles lagom volym, Monica Zetterlund sjunga. Om det trubbel som trots allt slutar lyckligt i Olle Adolfssons visa, och som Hasse & Tage undrar hon var de ljuva drömmarna blev av. Och visst kan hon ha rätt i att det är skönt när Stockholm är grönt, och att sakta gå hem genom stan. Men här och nu finns ingenting bättre än lantlig lyx med Soupe Superiuere hos Karlaby Kro på Österlen.

Klicka på det röda och besök hemsidan Karlaby Kro

En gammal dörr från Mexico är som gjord för att duka buffé på. Lördagar och söndagar är det soppa med tillbehör att kombinera fritt.

Skaldjurssoppan är skapad av köksmästaren Greger Trollestad. Vi ger högsta poäng för smak och textur!

Varsågod och välj vin, häll upp själv och berätta när du betalar. Sophie litar på sina gästers ärlighet.

Efter några år i USA kom Sophie Bonér Hindmarch och Pär Bonér hem till Sverige igen och återvände också till sitt Karlaby Kro på Österlen.

Se där, Lifestyle Home & Country gör sig bra på soffbordet!

Det är nära till havet och med konsten på väggen i restaurangen blir det ännu närmare.

En trappa upp finns det nyinredda, underbara rummet för sällskap som vill ha egen tid och plats.

Det är närmre till himlen från Österlen. Och från Stockholm är det bara 65 mil, och det finns fiber på hotellet.

Pålitligt men inte förutsägbart, så kan man säga om Sophies värld och filosofi. Det är därför så många gäster väljer att komma tillbaka till Karlaby Kro. Flera gånger, och varje gång har Sophie tillfört något nytt. Kanske bara en liten detalj. Men alltid något nytt.