Starkt startfält i whiskylandskamp

Starkt startfält i whiskylandskamp

februari 15, 2017 Av av Kristina Fröling

Efter omröstningen var det dags att avslöja vad som varit i glasen.

Sverige, Skottland och Japan utmärker sig på whiskykartan. På Valentindagen möttes de tre på Skeppet i Simrishamn, representerade av var sin expert. På gästerna väntade en tuff match och endast en av deltagarna satte alla rätt.

Sex glas med sex olika whiskysorter från tre destillerier stod uppdukade för de omkring 100 som anmält sig till provningen. Provningen, som arrangerades tillsammans med En Gaffel Kort, var en fortsättning på den premiär som genomfördes i höstas, och som gav mersmak för en whiskyintresserad publik.

– Det är roligt att kunna bjuda in till provning av sorter långt utöver det vanliga, och som få har haft möjlighet att testa tidigare.

De tre producenterna representerade av Martin Markvardsen, Highland Park- en av whiskyvärldens mest omtyckta och kunniga provledare. Hasse Nilsson, Box Destillery, en av Sveriges mest publicerade whiskyskribenter. Sara Larsson, En gaffel Kort, känd som ”miss Nikka”, och expert på förstklassig japansk whisky.

Efter en kort presentation av experterna fick deltagarna under en timme para ihop glasens innehåll med rätt producent, samt identifiera det signifikanta hos varje dryck. En uppgift som visade sig vara någonting att bita i, också för den kunniga och engagerade publiken. Och när det var dags att visa facit var det enbart en som hade prickat in alla rätt.

Efter omröstning gick första plats till Sverige, andra till Japan och tredje till Skottland. Kvällen avslutades med smörrebröd och öl och snack. Var det verkligen rätt whisky som vann?

whisky-2

– Förra gången prickade jag in alla rätt men den här gången är det lite värre. Mats Lindén och Patrick Edstrand uppskattade evenemanget.

whisky-3

Martin Markvardsen, Highland Park- en av whiskyvärldens mest omtyckta och kunniga provledare.

whisky-4

Hasse Nilsson, Box Destillery- en av Sveriges mest publicerade whiskyskribenter.

whisky-5

Sara Larsson, En Gaffel Kort, ”miss Nikka” kan det mesta om japansk whisky i världsklass.

whisky-6

Thomas Dahlström, Thomas Eriksson och Mats Gustavsson fick sätta sina whiskykunskaper på prov.

whisky-7

Fullt hus var det när En Gaffel Kort bjöd in till whiskyprovning där tre nationer möttes.

whisky-8

Många passade på att äta middag innan det var dags att prova whisky.

/Länk till En Gaffel Kort/

 

Save

Save

Save

Save