Svagdrickan stark på julbordet

Svagdrickan stark på julbordet

december 18, 2016 Av av Kristina Fröling

– Vi gör speciella editioner till jul och svagdrickan behåller sin givna plats på julbordet, säger Kenth Persson, Österlenbryggarna.

Ölen för stark och julmusten för söt? Svagdrickan fortsätter som stark tradition på de skånska borden. Kenth Persson med flera hos Österlenbryggarna i Tomelilla ser till att det finns något för alla att slå i glasen. Och den som har en flaska XXL är välkommen att fylla på.

Svagdricka är mer än enbart en dryck. Den är tradition och kultur. Redan under medeltiden var den vardagsdrycken i stora delar av Europa med högsäsong under slåttern på sommaren samt till stora högtider som jul och påsk. I skånska hjärtan och glas har den fortsatt att ha sin givna plats. Och även om det handlar om en året-runt-dryck blir det extra tryck i tankarna hos Österlenbryggarna inför julen. Så till den grad att den som är den lycklige ägaren av en fem-liters drickakagge i träställning kan komma till bryggeriet i Tomelilla och få den påfylld.

– Svagdricka är inte alls så gammeldags som en del tror. Men det dröjer oftast lite innan man uppskattar drycken som ett alternativ till läsk eller öl, säger Patrik Persson.

Han talar av egen erfarenhet. Dels som tredje generationen bryggare och dels för att han själv hann bli 25 plus innan han själv började gilla den jästa maltdrycken.

Speciell historia

När Kent Persson säger att Österlenbryggarna gör svagdricka enligt den klassiska metoden så är det ingen efterkonstruktion. Processen är den samma som vid produktion av öl. Men när drycken uppnått två procent avbryts jäsningen. Resultatet blir en söt maltdryck som har fler användningsområden än som måltidsdryck.

– Den finns i det populära vörtbrödet som bakas av Concoct här i Tomelilla.

Kenth Persson har själv vuxit upp i bryggerinäringen. År 1925 startade pappa Persson bryggeri och fru Persson var den första kvinnan bakom ratten på bryggarbilen.

Inför julen har 80 000 liter svagdricka producerats hos Österlenbryggarna. Starkt!

 

svagdricka-2

Än har inte pet-flaskan tagit över till hundra procent. Den stora flaskan går att fylla på.

 

Save

Save

Save