De två med stort H

De två med stort H

juli 21, 2019 Av av Kristina Fröling

Två stora män står bakom bilderna som visas på sommarens utställning på Fabriken, Bästekille. Ett proffs och en amatör, med en enda bokstav som skiljer deras efternamn åt. De stora männen är Hans Hammarskiöld och Dag Hammarskjöld.

Hans Hammarskiöld (1925 –2012) är en av de stora namnen inom den svenska fotokonsten, bland annat som medlem i gruppen Tio Fotografer, som bildades 1958. Drygt 200 av hans fotografier visas nu på utställningen i Fabriken. Han är välkänd både i Sverige och internationellt för sin breda repertoar.

De stunder under 1950-talet han inte stod i Voguestudion skildrade han vardagslivet som pågick på gatorna i London. Det kom att resultera i några av hans mest ikoniska bilder. Under 50- och 60-talet blev bilderna av människor en stor del av hans skapande. Allt från officiella porträtt av kungligheter och dignitärer, till de underbara barnskildringarna. Även hans kärlek för naturen och kulturhistoria varade livet ut. Han såg det stora i det lilla och får betraktaren att uppleva det storslagna även i det allra minsta av liv. I utställningen visas de idag kultförklarade ögonblicksbilderna, men också bilder som visas för första gången. Totalt över 200 bilder.

Dag Hammarskjöld (1905-1961) är mer än välkänd för sin ämbetsmannaroll under 1930-1940 talen och sitt ordförandeskap i FN 1953-1961, men att Dag Hammarskjöld även var en hängiven fotograf har varit så gott som okänt fram tills nu. Ett urval av hans bildskatt visas för första gången någonsin på Fabriken Bästekille. Ämbetsmannen, diplomaten och diktaren Hammarskjöld var berömd över världen. Han var också känd som den tänkande, sökande och ansvarstagande Hammarskjöld. I utställning får besökaren möjlighet att lära känna den tidigare okända fotografen Dag Hammarskjöld.

Genom linsen undersöker och gestaltar han ett drama där naturen, ljuset och människorna är aktörer. Hans fotografiska bildspråk är utforskande och nyskapande för sin tid. Bilderna ger en ytterligare ingång till Dag Hammarskjölds intressanta person och den gärning som fortfarande är aktuell. Urvalet som presenteras vid utställningen är taget från det personliga album som han själv komponerat utifrån sin fotografiska konstform. I bilderna hörs hans egna ord: ”Kameran har lärt mig att se”. Det hela är ett urval från album med privata bilder, hämtat från Kungliga biblioteket.

Båda utställningarna har curerats av konstnären Johan Petterson i nära samarbete med familjerna Hans Hammarskiöld och Dag Hammarskjöld. Inför öppningen av utställningarna gavs två böcker om fotograferna ut, formgivna av Patric Leo. Böckerna finns att köpa i Fabrikens butik.

Klicka vidare här till Fabriken

Dag Hammarskjöld, mannen i så många sammanhang – alltid rätt, aldrig fel.

Bilderna finns som vykort i butiken.

En capriole av Spanska ridskolan. Unik bild av Hans Hammarskiöld.

I Fabrikens butik finns böcker och mycket mer. Här finns också ett trevligt café.

Utställningen pågår till och med den 29 september.

Bästekille på Österlen – kultur och natur i fin kombination.