Topnoch på Olympia!

Topnoch på Olympia!

januari 8, 2019 Av av Kristina Fröling

The London International Horse Show – en hel vecka i hästväg varje december! Här samlas elitryttare och topphästar från Europa och USA, och det bjuds underhållning, spänning och brittiskt hög svansföring. En inbjudan till lunch och bästa utsikt över Longines FEI Jumping World Cup i the Presidents box toppar året för oss hästälskare och anglofiler från Lifestyle Home & Country.

Kvällstid är det gott om smokingklädda i kvarteren runt Hammersmith Road i Kensington under veckan före jul. Så är det också dags för ”the worlds greatest equestrian christams party” i ridsportens förlovade land. Och till London International Horse Show bjuder sponsorer och arrangörer in kunder,  samarbetspartners och intressenter till sina loger med dresscode black tail. Men under eftermiddagens program lördag den 22 december är det smart casual som gäller. Till the presidents box är 20 gäster inbjudna till trevligt sällskap, drink, fyra rätters lunch och utsikt över arenan. En oslagbar kombination och stor ära på hög nivå! Att dessutom under några sekunder hamna på arenans storbild kan inte sägas vara annat är totalt oväntat.

Från skål och välkommen klockan 12 är det show och underhållning på arenan. Topdogs visar sin snabbhet i agility, shetlandsponnyerna kör sitt Grand National och La Garde Républicaine visar kadrilj i världsklass. Frieserhästar visar upp sin elegans och gruppen  visar en het show. Jubel och applåder!

Paus, och publiken hinner med en tur bland utställarna som visar och festar med sadlar, foder och senaste modet för ryttare. Och som hästägare går det alltid att köpa åtminstone en grimma till. Eller bara ta en drink eller en bit mat i någon av de många barerna och sippa på stämningen, atmosfären och arkitekturen i historiska Olympia. Under tiden byggs banan inför Longines FEI Jumping World Cup. Banbyggaren Bernardo Costa Cabral har konstruerat banan utifrån arenans inte alltför stora yta. Fart, mod och tvära svängar får stå tillbaka för häst och ryttares balans. Ryttarna går sin runda inför uppvärmning och start, och efter vår guidade tur av banan under ledning av John P. Roche, jumping director of FEI, är det dags att återvända till the presidents box. Nu med lite sågspån på skorna och stalldoft i näsorna.

Exakt klockan 14:30 rider första startande in på banan. Robert Whitaker på Catwalk är på hemmaplan och publiken är med honom. Fyra fel! Men fler britter står på startlistan, och två av dem är också Whitakers. Och hur ska det gå för våra svenska ryttare Malin Baryard-Johnsson, Peder Fredricson och Henrik von Eckerman? Spännande som fan! Alla tre svenska gör felfria rundor, går vidare till omhoppning och publiken visar sin sportsliga uppskattning. Well done sweeds!

Hindrens höjs och likaså spänningen. Både Peder Fredricson på All In och Malin Baryard-Johnson på Indiana gör felfria rundor. Men fler snabba ekipage bland de 18 bättrar på tiden som gäller i omhoppningen. Stämningen stiger mot Olympias höga glastak och när det hela är över står William Whitaker högst på prispallen, och publiken jublar när han stolt rider sitt ärevarv på Utamaro D Ecaussines. Att han också är djupt rörd över sin seger berättar och visar han under presskonferensen omedelbart efter prisutdelningen. Själva får vi nöjet att back stage träffa de svenska ryttarna, och Peder som nådde längst av dem med sin sjätteplats med All In är jättenöjd. Glad över att All In är tillbaka på banan, och med de nya världscuppoäng han nu har med sig hem från London. Femma i världsrankingen med 40 poäng. Det kan bli tal om en plats i finalen i Longines FEI Jumping World Cup i Scandinavium, Göteborg, i april.

Och medan Peder Fredricson värmer upp Christian K inför kvällens sista klass samlas allt fler män och kvinnor i aftonens dress code: black tail. En dag och kväll på Olympia och The London International Horse Show är inte enbart spännande, vacker och fantastisk. Den är glitter och glamour också.

Klicka och läs mer om FEI och World Cup

Bästa platsen i Olympia och presidentens loge för oss från Lifestyle Home & Country. Eftermiddagen börjar med The voltaire design mince pie stakes.

Till The London International Horse Show kommer hästälskare och ridsportfantaster i alla åldrar. Och ett urval av världens bästa ryttare.

”Så här långt kan min pappa hoppa!”. W Whitaker junior kollar banan, och två timmar senare vinner William Whitaker Longines FEI Jumping World Cup.

Director for FEI jumping, John P. Roche, och Grania Willis, director Communications FEI, lotsar runt banan som är konstruerad av Bernardo Costa Cabral.

All in är tillbaka! Med 40 poäng är Peder Fredricson nu femma på världscuprankingen.

Mitt i Kensington, London, visar sig resultatet av ett vältrimmad organisation. Det krävs mycket för att allt ska bli rätt för hästar, ryttare, utställare och publik.

”Hello handsome!”. Grania Willis, kan konsten att kommunicera både med media och hästar. Hästen tillhör showgruppen ”Land of Fire” från Azerbaijan.

Drottning Elizabeth älskar hästar och de egna hästarna på Ascot är favoriterna. Men på sätt och vis var hon ända med i det julpyntade stallet på Olympia.

”Our readers will be delighted!”. En klassisk replik från filmen Notting Hill som kan vara på sin plats i mässhallen på Olympia.

These boots are made for ridning. Eller för en weekend på the countryside, med eller utan häst.

På Olympias mässa samlas hundratals utställare. Här finns allt från minsta ryktborste till hästtransporter.

Dags för omhoppning och dessert. Så klart det är en Christmas pudding – vad skulle det annars vara?

Och sedan är det dags för ost. Strax serveras cheddar, stilton och brie med hemgjord chutney och kex.

Fredrik von Eckerman och Mary Lou – fyra fel i omhoppningen och slutade på plats nummer tolv. Och arenan skiftar karaktär vartefter det närmar sig kväll.

”Det är tradition att avsluta året på Olympia och jag är så nöjd med All In och eftermiddagens hoppning. Och jag önskar alla i Österlens Ridklubb allt gott på det nya året!”. Peder Fredricson värmer upp med Christina K inför kvällens Grand Prix, och det slutade med en åttondeplats.

”Det här har jag drömt om sedan jag var liten!”. En lycklig, stolt och William Whitaker passade på att dela med sig av sin lycka via telefon innan presskonferensen började.

Goodbye Olympia och tack för oss. Vi kommer mer än gärna tillbaka till The London International Horse Show!