Tung i baren

Tung i baren

september 24, 2018 Av av Kristina Fröling

Den är given där Bond, James Bond, agerar och den har en stark roll i de flesta barer. Och i Marseillan i södra Frankrike sitter en provning extra fint. Här i Languedoc har den världsberömda vermouthen Noilly Prat producerats sedan början av 1800-talet.

Botanikern Joseph Noilly hade näsa för naturens tillgångar, vin och affärer. Med dofter och smaker från trakterna kring Marseille komponerade han år 1813 sitt första recept på det som kom att bli världens finaste, franska vermouth. Sonen Louis såg sedan till att föra förmågan vidare, och år 1850 grundade han det första destillatet La Maison Noilly Prat i fiskebyn Marseillan. Sedan dess har familjeföretaget gått i arv från far till son och dotter flera gånger om.

Mycket vermouth har flutit från tankarna under de många år som Noilly Prat har producerats och exporterats till restauranger och barer över stora delar av världen. Och vad vore en Dry Martini, en Manhattan eller en Poet utan vermouth? Knappast underbar.

Utöver det avtryck som James Bond har spillt efter sig finns variationer på berättelserna om drinkvärldens klassiker. Enligt ett rykte ska den första gången ha serverats till en guldgrävare av bartendern Jerry Thomas i staden Martinez i Kalifornien. Andra hävdar att Dry Martini skapades av bartendern Martini di Arma di Taggia på Knickerbocker Hotel i New York år 1912.

Sant eller inte – receptet har ändrats fram och tillbaka efter smak. Hemingway hävdade att proportionerna 64 till 1 mellan gin och vermouth var optimala. Torrt värre! General Montgomery ville ha samma förhållande i sin Dry Martini som han ansåg var det optimala på stridsfältet, det vill säga 9 till 1.

Hur som. För fakta, berättelser och provsmakning är den säkraste källan Maison Noilly Prat i Marseillan. Här ges guidade turer av kunniga guider och provsmakning av skickliga sommelierer. Ett besök här är dessutom en upplevelse för alla som uppskattar dryck, design och professionalism. Och, inte minst, byn Marseillan är en utsökt bit av franska sydkusten i det betydande vindistriktet Languedoc. Garanterat värt en resa!

Läs mer om Maison Noilly Prat

Här bakom dörren händer det! Guidade turer finns i flera varianter.

Noilly Prat Extra Dry, Orginal Dry, Rouge och Amber finns i butiken.

Museum, bar och provning samt en smakfull miljö. Perfekt mix.

Skål! En kall draja i den varma septemberluften gör de flesta glada.

En smakfull kombination av design och arkitektur på gården mellan showroom och produktion.

I butiken finns de rätta tillbehören till vermouth. Så som gåslever, fikon och honung,

Flera generationer av ägande och utveckling har satt sina spår och finns nu i museet..