Vin för heta smaker

Vin för heta smaker

maj 6, 2019 Av av Kristina Fröling

Ingen sommar utan grill, och inte heller någon vår utan primörer samt mat & vinfestival hos Nordic Sea Winery i Simrishamn. Och som alltid med överraskande smaker på tallrikar och från fat till flaskor. På menyn: pho bo, rökt tuppbröst, lammgryta och sparrissoppa samt tapas.

En vinprovning på Nordic Sea Winery liknar inget annat. Här är det gästen som, med vägledning av kunnig personal, väljer vinerna, och urvalet är djupt som brett i hela skalan från torrt via halvtorrt, fylligt och medelfylligt till sött. Som champagne, mousserande, rött, vitt, ekovin och rosé. Det är också ett unikt tillfälle att prova viner i klasser där det kan vara en bra idé att provsmaka innan beslut att köpa några flaskor för runt 1 500 kronor styck. Som till exempel Ceretto Barbaresco av 100 procent nebbiolo  från producenten Ceretto, DOCG Cuneo i Piemonte, Italien. Med färg som av tegel och granatäpple och aromer av ek, rostat bröd, svarta bär och söt tobak. Med stråk av plommon, svarta körsbär, rostade kaffebönor samt mynta och vanilj.

Men är det provning så är det, och vinerna ska smakas. Och frågan är: hur står sig Cycliste Côtes du Rhône av grenache syrah, från Nordic Sea Winery för 89 kronor? Svar: bra. Mycket bra! Den klassiska elegansen med läcker doft av mörka bär, kryddiga inslag av vitpeppar och fat finns där. Ett utmärkt val och en perfect match till det rökta tuppbröstet som serveras med risoni.

Till sparrsisoppan är Mauro Prosecco ett gott val. Frisk doft med blommig ton med något aromatiska inslag av citrus, äpple och päron. Också Mineralstein Reisling visade sig passa fint, liksom den något lyxigare Wehlner Klosterberg Eiswein från 2007. Lammgrytan fick gott sällskap av Raccolto med sin frisk fruktiga och kryddiga doft och inslag av plommon, svarta vinbär, lakrits, mörk choklad och fat. Ett par prisklasser högra upp var Domaine Gerovassillou Syrah ett gott val.

Bland maträtterna står en överraskande pho bo för de heta och asiatiska tonerna. De traditionella smakerna av den vietnamesiska soppan/grytan toppas med en marmorerad och skivad flapstek, mörare än mörast. Och för oss som inte väljer bort koriandern blir smakupplevelsen total i perfekt kombination med Brochet Facile Sauvignon Blanc från Nordic Sea Winery. VAT 9 Huner Shiraz 2009 för 600 kronor är annars ett alternativ som matchar fint.

Sist och inte minst: något sött! Muscat de Rivesaltes 2012. Som exempel.

Direkt till hemsidan – klicka på NSW

Välkomna! Klockan är 12 och det är lördag den 4 maj. Klart att korka upp och personalen är beredd.

Vinlyx! Johanna Härd, events- och marknadsansvarig, rekommenderar nyskuren jamón capa negra ibérico till.

Pho bo med flapsteak och en generös knippe koriander. Smaksensation!

Till tapas passar Manifesto, NSW, med sin intensiva, fruktiga doft och fylliga smak.

God stämning, trevligt bemötande och massor av nöjda gäster på vårprovningen hos Nordic Sea Winery.

En skärmaskin av högsta klass kräver skickliga fingrar för de lövtunna skivorna av premiumskinka.

Från Västerås kom Per Fröling för att prova vin och mat, och Louise, NSW, tog väl han om honom.

Vin & matfestival och mycket annat blir det på Nordic Sea Winery i sommar.