Vin ger ringar på vattnet

Vin ger ringar på vattnet

juni 30, 2018 Av av Kristina Fröling

Hittills är det bara Jesus som, enligt Bibeln, lyckats med konsten att förvandla vatten till vin. I alla fall så vitt vi vet. Nordic Sea Winery i Simrishamn har heller inga ambitioner åt det hållet. I stället ser NSW med marknadschef Johanna Härd till att vinet bidrar till ett renare vatten i Hanöbukten.

Östersjön må glittra vackert, men ytan bedrar. Spökgarn och fula fiskar på två ben ställer till det för de fina fiskar som länge givit näring och liv till en betydande yrkeskår sedan generationer tillbaka. Samt, inte minst, till allt från dagligt bröd som till delikatess på fest. Och att värna om miljö till lands och till havs är en del av profilen för Nordic Sea Winery.

Sedan starten år 2014 med show-room, guidade turer och restaurang har vineriet vuxit till ett mål för besökare som kommer för att ta del av den unika arkitekturen, prova viner och gå guidade turer i produktionen. Inte konstigt att den årliga tillverkningen av 25 miljoner liter vin sätter sina spår i hyllorna hos Systembolaget.

Grundaren Takis Soldatos kan vara nöjd med sitt val av Simrishamn som rätta platsen för den vinproduktion som till och med får de känsligaste av sommelierer att ge plus i kanten för till exempel ekologiska Cycliste Côtes du Rhône Villages. Skapat utifrån respekt för miljön och med cykelns historia som inspiration. Resultat:  ett klassisk Côtes du Rhône med medelfyllig och elegant karaktär. Fruktig smak med fina inslag av björnbär och svarta vinbär samt tydlig kryddighet och skön syra. En av våra absoluta favoriter från vårprovning i maj, ett av de årligen återkommande eventen på NSW.

Ett annat sådant, och av delvis annan karaktär, är konsteventet med Östersjöns bästa i tankarna. När ekfaten gjort sitt för vinet får några av tunnorna rulla vidare. Utvalda konstnärer, i år nio, på Österlen får varsitt ekfat att förvandla till ett konstverk. Fria händer! Verken går sedan vidare till den nätauktion som just nu pågår och med sista bud den 30 september. Bara att välja favorit, lägga bud och hoppas på det bästa. Intäkten från auktionen går via Marint Centrum i Simrishamn för städning av stränder och Hanöbuktens kustnära vatten, och konstnärerna får också sin del av kakan. Inga pengar kastas i sjön!

Konstverken, som skapats av de återvunna ekfaten, finns att se när NSW har öppet. Se och läs om sommarens grillkvällar, vinprovningar och luncher samt öppettider. Klicka vidare till NSW:s hemsida.

Tapas! Utvalda viner matchar smakerna vid de återkommande provningarna vinter, vår, sommar och höst.

 

 

Största vineriet i norden finns i Simrishamn. Varje år produceras 25 miljoner liter vin.

Vinprovning på nytt sätt. Köp kuponger för vin och tapas och välj bland viner från hela världen.

Lök, inte på men under, laxen och gröna droppar från lokalt odlade örter.

Smaker från Medelhavet hör till på Österlen. Går alltid att jämföra med Provence och Toscana för den som vill.

Ha alltid ost och kex hemma. Eller prova sortimentet hos NSW.

Ett glas vin bara? Nytt i sortimentet och enbart för restauranger.

Rast och vila mellan två sittningar. Starkt jobbat och vi tackar för en skön eftermiddag med god service och sköna smaker.