Vinet fortsätter gynna vattnet

Vinet fortsätter gynna vattnet

oktober 12, 2017 Av av Kristina Fröling

Det kreativa experiment kan redan nu ses som en tradition. För andra året i rad jäser importerade druvor i fat och lerkrus hos Nordic Sea Winery i Simrishamn. Jonas Håkansson, vice vd, är nöjd med de pinot noir-druvor från Pfalz som ska bli vin och som i sin tur ska bidra till friskare vatten i Östersjön.

Förra året var det ekologiska syrahdruvor från Toscana som med lastbil landade på Vingatan. Efter pressning, jäsning och lagring på ekfat och stora lerkrus ska det tappas på flaskor som sedan kommer att säljas på auktion via Systembolaget. Därifrån går pengar vidare till projekt som drivs av Marint Centrum för att bidra till renare vatten och bättre havsmiljö i Östersjön.

Druvorna från årets import kommer från Pfalz i Tyskland och så snart druvorna lastats av bilen började processen med att förädla druvorna till vin. Och som sedan följer samma modell för att bidra till vattnet i närområdet. Resultatet kan komma att handla om ungefär tusen flaskor. Det hela beskriv som ett kreativt experiment, vilket i sig är helt följdriktigt för Nordic Sea Winery som gärna ser nya och intressanta möjligheter i vinets värld.

Tyska vinmakaren Gerd Sepp är, liksom förra året, nöjd med kvaliteten på de handplockade druvorna från Pfalz. Liksom förra året är druvorna valda från en vingård som inte odlar de druvor som är specifika för regionen. Här ska inte konkurreras!

Den egna skörden på hemmaplan är ännu inte så mycket att räkna med. Men de unga vinstockarna ger sin karaktär till den spektakulära byggnaden med showroom, vinbar och restaurang.

pfalz-2-2

Att vara arbetare i vingården innebär i moderna tid att delta i en avancerad process.

pfalz-3-3

Människans händer och blick behövs alltjämt för ett kvalitativt resultat.

pfalz-4-4

Druvorna av sorten pinot noir från Pfalz anlände omedelbart efter skörd.

pfalz-5-5

Klart för pressning! Jonas Håkanssson övervakar processen.