Winners takes it all!

Winners takes it all!

april 11, 2019 Av av Kristina Fröling

I årets Gothenburg Horse Show levererade hästar och ryttare spänning på hög nivå till en sportslig, engagerad och jublande publik. På prispallen efter finalen i FEI Longines World Cup Jumping 2019: dubbelt upp för Schweiz med Steve Geurdat, Alamo, som segrare och tvåa Martin Fuchs, Clooney 51, och på tredje plats Peder Fredricson med Catch Me Not.

Hästar, hästar, överallt hästar! En gång om året lämnar många av världens topphästarna sina hemmastall, hagar och ridhus för att visa framhovarna i Scandinavium, och sammantaget kom i år representanter för 18 nationer till Göteborg för att tävla. Från Sverige bland andra stjärnhästarna All In och Catch Me Not, lika berömda som sin ryttare Peder Fredricson, för att delta i finalen i FEI World Cup Jumping.

Totalt anländer 221 hästar och ponnyer till Göteborg, och där väntar 2 000 balar spån och halm i de fem stall där hästarna checkade in och ut i boxarna efter noggrant planerat schema. Och efter att hästarna tuggat i sig sitt medhavda kraftfoder samt de fyra ton hö som bjuds upp på plats, blir följden elva container gödsel som går vidare till kompostering.

För att alla ryttare och besökare ska hitta rätt i den stora arenan och back-stage har det producerats 350 skyltar, och 330 funktionärer ser till att allt flyter smidigt utanför och inne på banan. En uppgift som bland annat handlar om att snabbt och effektivt hantera hinderparkens över 1000 delar, med bland annat 450 blommor. Och för att vara på den säkra sidan är mattorna i stall och andra utrymmen fästa med tre kilometer silvertejp.

Rutiner finns för allt, och den vältrimmade organisationen bakom Gothenburg Horse Show har erfarenhet från 43 tidigare år. Och hästar, ryttare och publik visar gärna sin uppskattning.

Årets final i FEI World Cup Dressage är den nionde i Scandinavium. Och som alltid är taket nära att lyfta när Patrik Kittel på Delaney rider in på banan. Publikens älskling slutar på sjätte plats, och som god sportsman hyllar han tävlingens organisation och publiken stort i sociala medier. Det lilla misstag han gör i lördagens delfinal kostar många poäng. Men ingen skugga på hästen, och det är han noga med att påpeka under presskonferensen. Och vinnaren blir, precis som väntat, Isabell Werth, Tyskland. För tredje året i rad! Tvåa USA:s Laura Graves och trea Helen Langehanenberg, Tyskland.

Av de omkring 80 000 som under 3 – 6 april kommer till Scandinavium är det hoppningen som lockade mest och flest.

Vid söndagens final i FEI World Cup Jumping finns inte en av de 12 044 platserna tom. Klockan 15 sharp (Longines är ju sponsor!) dunkar musiken igång i arenan. Spotlight sveper över publiken och speakerna drar på och höjer spänningen. Är ni med publiiiiiiken! Och visst är publiken med och hejar när Shino Hirota, Japan, gör entré på banan. Tio ryttare senare river Henrik von Eckerman och Mary Lou ett hinder. Game over. Men näst sist i startfältet kommer Peder Fredricson med det nya stjärnskottet Catch Me Not. Nu gäller det! Han kan vinna. Publiken jublar, spänningen och stämningen är på topp. Så går startsignalen och publiken tystnar på en hundradels sekund. Ljud från hovarna mot underlaget, sista galoppsprånget mot hindret, och så upp och ner på andra sidan. Ett lätt pling när en hov nuddar en bom. Och jaaaaa den ligger kvar! Hinder för hinder, det går bra, det går bra, men så neeeeeej….ett nedslag.

Och därmed är det klart att det blir dubbelt upp på prispallen för Schweiz med Steve Geurdat, Alamo, som segrare och Martin Fuchs, Clooney 51, och på tredje plats Peder Fredricson med Catch Me Not.

Visst ville Peder Fredricson vinna. Men han är nöjd också. Det sa han i alla fall på presskonferensen efter tävlingens slut och det var dags att åka hem till Grevlunda Gård på Österlen igen. Och det vet ju alla – det är skönt att komma hem till byn igen efter flera dygn i storstan. Gäller också vi som var där i pressrummet och på FEI:s VIP-läktare.

Läs mer om FEI – klicka här!

Patrik Kittel och Delaney är alltid uppskattade av publiken. Litet misstag i küren kostade tyvärr många poäng.

Många vill alltid prata med Isabell Werth, dressyrens drottning från Tyskland.

Med sig hem hade hon ytterligare en att ställa i sin stora samling av priser.

Patrik Kittel var mer än nöjd med sin Delaney och var noga med att misstaget i ryggningen var hans fel. Inte hästens.

Uppvärmningen är viktig inför start. Här gäller det att ha koll på varandra och hålla undan för varandra.

Uppvärmd och klar. Snart är det dags att rida in på banan.

Intresset för Gothenburg Horse Show är stort i både svenska och interantionella medier. Pressrummet är fullsatt!

Dags för slutfinal och alla detaljer ska sitta rätt. In i minsta millimeter.

Massor med blommor gör hindren och banan till ett vackert och inbjudande konstverk.

FEI:s representanter tar hand om inbjuden media på ett föredömligt sätt. Shannon Gibbons till höger har full koll.

Catch Me Not är ett nytt stjärnskott hos Peder Fredricson.

Etta efter delfinalen på fredagen, och tredje plats efter finalen på söndagen.