Åsa Melin ger skulpturen ett ansikte

Åsa Melin ger skulpturen ett ansikte

februari 11, 2017 Av av Kristina Fröling

”Möten – må det vara en människa, en sten, en blomma,
 ett stilla vårregn eller en vresig höststorm. Mötet med naturen som omger oss, mötet med stillheten som vilar i mig…”. Så beskriver Åsa Melin själv sin konst och just nu firar Galleri Peppinge 30 år.

Den lilla byn nära Kåseberga har länge lockat konstnärer, författare och skådespelare med sin stillhet. Samtidigt som det närbelägna havet, stränderna, fälten och det ständigt föränderliga landskapet ingjutit kraft och inspiration i bland andra Åsa Melin.

– För mig är det är en arbetsplats och ett galleri för konst och utställningar. Men också en välkänd mötesplats för musik, poesi och mänskliga möjligheter, säger Åsa Melin.

Galleriet håller hon öppet året om. Både när snöflingorna pudrar gräsmattorna vita eller försommarsolen gassar över hustaken.

Åsa Melin är född i Göteborg 1955, växte upp i Stockholm och flyttade 1973 till Österlen där hon tillsammans med sin mor Lisa Skogsberg startade sin konstnärliga verksamhet. Österlen är sedan dess hennes hem och arbetsplats. Under årens lopp har hon ställt ut både i Sverige och utomlands, bland annat flera gånger i USA.

Efter konstskolor och mångårigt arbete har Åsa Melin konstnärliga uttryck till största del inriktat sig på skulptur, måleri och poesi.

Förutom måleriet har hennes ansiktsskulpturer, som hon under de senaste åren ägnat sig intensivt åt, rönt stor uppmärksamhet.

Ansikten som representerar olika folkslag och tidsepoker, med vilsamma, meditativa uttryck i sina noggrant utmejslade karaktärsdrag.
 Skulpturer som låter sig framkallas när de själva vill. Genom rostiga gamla ventiler, drivved eller andra strandfynd och har de en naturlig länk till evigheten. Till det odödliga.

Årets första utställning hos Galleri Peppinge är igång. Öppet fredag – söndag klockan 12 – 17 eller efter överenskommelse och pågår till och med den 5 mars.

/Länk till Galleri Peppinge/