Boel Marie Larsson speglar Tjechov fritt

Boel Marie Larsson speglar Tjechov fritt

oktober 26, 2016 Av av Kristina Fröling

Festen är slut och Gloria vaknar snart upp i den tomma teatern efter sin sista föreställning.

Sista föreställningen är över, festen är slut och under ett fång av rosor vaknar Gloria. Ensam och kvarglömd på teatern ser hon sig i spegeln. Är allt slut redan vid 68 eller finns det anledning att fortsätta söka svar på livets stora frågor?

Skådespelerskan Gloria, gestaltad av Boel Marie Larsson, har något gemensamt med skådespelaren i Anton Tjechovs enaktare Svanesång från 1887. Där grubblar den åldrande skådespelare som över sitt förflutna när han sitter ensam i en nedsläckt teater. Också Gloria funderar över sitt liv och dessutom är det oklart för henne var i den nedsläckta och mörka teatern hon befinner sig.

Men medan Tjechovs gestalt ägnar sig åt att titta bakåt fortsätter Gloria att fundera över de frågor som för de flesta människor börjar redan i tidig ålder: Hur ska det bli med döden? Och när ska man sluta leva och bara finnas till?

Medan Gloria söker svaren har Boel Marie Larsson i alla fall svar på den ena frågan.

– Fortsätt att skapa och sätt en ära i att fortsätta!

Några quick-fix har hon inte att leverera. Kreativt skapande måste få ta tid. Men i dag vill många stå på scen, vinna Idol och bli berömda över en natt.

Istället ser Boel Marie Larsson hela livet som en pågående och skapande process medan sökandet efter svar ständigt pågår. Just nu är hon aktuell som Gloria i ”Spegelnatten” i ett samarbete mellan Thales Teater, Mariana Araoz och Skillinge Teater.

– Vi är ett internationellt team som tidigare gjort ”Edward Tulanes fantastiska resa”, ”Standup History” och ”Moraliteten om Sankte Olaf – den absoluta sanningen” i samband med byn Sankt Olofs 800-års jubileum som pilgrimsort. Mariana har en egen teatergrupp i Paris ”Collectif Masque” och sydöstra Skåne och Paris kommer allt närmre varandra, säger Boel Marie Larsson.

Texten till Glorias monolog är skriven av Boel Marie Larsson och Mariana Araoz i ett tätt samarbete. I föreställningen förekommer också flera texter från dramatikens klassiska skatter.

För scenografin och scenbilden står Marta Cicionesi, för ljuset Ilkka Häikiö samt Etienne Champion för maskerna.

I scenariot spelar, som titeln antyder, en spegel en viktig roll och det är genom den Gloria möter både sig själv och många av de gestalter som figurerat i de stycken hon medverkat i under sin långa karriär som skådepelare som nu är slut. Men inte livet.

Spegelnatten spelas på Skillinge Teater:

Lördag 29 oktober klockan 19, fredag 4 november klockan 19 och lördag 5 november klockan 15. Föreställningen är cirka 1,5 timme lång inklusive paus.

tjechov-1

– Vi trivs med vårt samarbete och nu är det dags igen! Mariana Araoz, Marie Boel Larsson och Katarina Zell är aktuella med ”Spegelnatten” på Skillinge Teater.

tjechov-2

Boel Marie Larsson har tillsammans med Araoz skrivit texten till ”Spegelnatten”.

tjechov-3

För scenografin och scenbilden står Marta Cicionesi, för ljuset Ilkka Häikiö samt Etienne Champion för maskerna.

tjechov-5

Texter från verk av Dante och Shakespeare med flera stora klassiker kommer igen i ”Spegelnatten”.

Aktuellt program Skillinge Teater

Save

Save

Save

Save

Save