Hyggligt hygge på klassisk kro, Sjælland

Hyggligt hygge på klassisk kro, Sjælland

januari 3, 2018 Av av Kristina Fröling

Länge levde bilden av att i Danmark finns det en kro överallt. Gemytlig, ombonad och med en fryntlig krögare som serverade pillade räkor, fläskestek och den lille i immigt glas. Men så lätt går det inte att hitta sedan konferenser och fine dining gjort sitt.

På Lynæs Kro styr och ställer krögarparet Wolff sedan 17 år tillbaka. Men kanske blir det inte så länge till, för det kostar på att hålla köket och hotellet igång när åldern börjar ta ut sin rätt. Kanske kommer någon att vilja ta över.

– Vi hoppas så klart att det blir så, säger Horst Wolff och serverar förrätten. En klassisk räkcocktail à la 70-tal. Till den kommer nybakat bröd. Varmrätten blir Cordon bleu på kalv och dessert friterad camembert för den som känner sig manad.

Medan herr och fru Wolff stökar i köket blir mörkret allt tätare över det nordvästliga hörnet av Sjælland. Här i Lynæs möts Isefjord och Roskilde fjord innan de löper ut i Kattegatt och i hamnen väntar fritidsbåtarna på vårens sjösättning. Också de små hamnkrogarna och uthyrningen av surfbrädor avvaktar varmare tider, ljusa dagar och långa kvällar.

Just läget vid kusten gjorde att Lynæs, efter många turer hos myndigheterna, år 1815 beviljades tillstånd att ”skænke brændevin til rejsende for Kromand Hessners regning”. Motiveringen var att storm  eller motvind kunde tvinga sjöfarare att bli kvar i hamnen och de kunde så klart inte vara utan mat och dryck.

Sedan dess har Lynæs Kro fortsatt att hälsa gäster välkomna. En plats för bofasta och en kro med övernattning för besökare. Och så fortsätter det att vara och det är som det ska vara med inredning, mat och dryck. Mustiga kulörer, mörka träslag och danskt gemyt.

Kanske varar det inte så länge till. Men enligt trenden för 2018 är det bara att glömma ljust och fräscht. Rött är årets stora snackisfärg, från rosa till oxblod. Speciellt de djupare röda tonerna, gärna tillsammans med brunt och någon accent i ljust grönt. Lynæs Kro är alltså helt rätt i tiden.

hundestedt1-1-2

Danskt gemyt i klassisk tappning finns, än så länge, att hitta i Lynæs.

hundestedt-3-3-2