Invigning med djup titt i glaset

Invigning med djup titt i glaset

oktober 9, 2016 Av av Kristina Fröling
verk-av-matti-och-marco-salvadore-drakamollan-foto-dan-hazelius

Verk av Matti och Marco Salvadore utställt på Drakamöllan Foto: Dan Hazelius

Årets tema för ”Mästarna bakom glaset” är ”Crossing boarders” och att gå över gränsen är ett lika aktuellt som mångfasetterat ämne och begrepp. Om det hade en vältalig Gudrun Schyman mycket att säga i lördags när hon invigde mässan. Och hon bangade inte för att dra en parallell till just glas för sin egen del.

Nu avlöser de internationella glasblåsarteamen varandra i Österlens Glashytta. Höstens glasmässa har just startat, och under fem veckor utbyter de erfarenheter och utvecklar sin glaskonst tillsammans. Glasblåsarna som deltar kommer från sju länder och tre kontinenter och årets tema är Crossing boarders, alltså att korsa gränser. Ämnet utvecklade Gudrun Schyman i sitt invigningstal.

– Det kan vara provocerande att gå över gränser. Men det är också då nya konstellationer uppstår, precis som här på Österlen.

Hon uppehöll sig också i mötet mellan elementen jord, eld, luft och vatten.

glas-2l

– Elna Jolom har gjort ett fantastiskt arbete med att få glaskonsten att växa på Österlen, sa Gudrun Schyman i sitt invigningstal.

– I glaset möts kylan och värmen, det mjuka förenas med det hårda. Och värt att veta är att Syrien var det område där glaskonsten under tidig medeltid kom att utvecklas till sin högsta nivå.

Gudrun relaterade också ett samtal med en av de yngre, italienska mästarna som är på plats vid mässan.

– Hon beskrev sin glaskonst som en cocktail med många ingredienser som skapar ett beroende. Och det har så klart jag all förståelse för!

Som avslutning gav hon Elna Jolom en eloge för det hon skapat med glashyttan och med ”Mästarna bakom glaset”.

glas-3l

– Allt är på plats enligt planen och jag är jättenöjd! Elna Jolom, konstnärlig ledare för mässan hade anledning att vara glad i lördags.

Stor uppmärksamhet

Mässan får också beröm från den akademiska världen.

– Svenskt glas har en fantastisk framtid, säger Erika Lagerbielke, professor i glasdesign vid Linnéuniversitetet. Inte minst genom ”Mästarna bakom glaset”. Det är en ny och annorlunda utställningsform. Här får publiken möta ett brett urval av samtida glaskonstnärer och även se dem i arbete. Det här är en verksamhet som visar vägen framåt. Andra nyskapande initiativ är Orrefors samarbete med Volvo och The Glass Factorys verksamhet i Boda.

Elna Jolom är konstnärlig ledare och initiativtagare till glasmässan som i fjol lockade inte mindre än 8500 besökare.

– Med årets gränsöverskridande tema knyter vi an till den gamla traditionen med glasblåsare som reste runt till olika länder och spred kunskap om glastillverkning. Inte minst italienska glasblåsare välkomnades i Sverige redan på 1500- talet. I år representeras den italienska glastraditionen av bland andra bröderna Mattia och Marco Salvadore och deras far Davide Salvadore från Murano som ger prov på sin skicklighet och skapar konstglas i olika italienska tekniker med fantastiska färger och former.

glas-5l

I hyttan var det full aktivitet och mässan inkluderar flera workshops

På flera ställen

Sammanlagt deltar 41 konstnärer i glasmässan som utöver Österlens Glashytta också omfattar utställningar på Drakamöllan Gårdshotell, Fabriken Bästekille och Kiviks Musteri.

Utställningarna kan besökas under veckosluten, fredag – söndag, till och med allhelgonahelgen. Samtidigt pågår även arbetet i glashyttan.

Ett annat prov på gränsöverskridande arbete inom ”Mästarna bakom glaset” är traditionen att bjuda in konstnärer som aldrig tidigare arbetat i glas att samarbeta med glasblåsare. Resultatet visas efter hand upp på Österlens Glashytta.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save